Либия официално осъди решението на президента Георги Първанов за помилване на сестрите и нарече това „измама" и „незаконна процедура", информира АП.

В либийската столица Триполи бе дадена пресконференция във връзка с освобождаването на сестрите и предхожащите ги преговори.

По думите на либийския външен министър Абдел Рахман Шалкам те трябвало да бъдат арестувани още при пристигането им.

Според министър-председателят Бахдади Махмуди действията на България са нарушили споразумението за екстрадиция на медиците между двете страни и помилването е било продиктувано от вътрешни за България политически мотиви.

Либия ще се опита да привлече подкрепата на ЕС, Арабската лига, други африкански и международни организации за налагане на санкции срещу България, заяви още премиерът.

Отговорът на външния ни министър Ивайло Калфин е, че България има готовност за подобряване на дипломатическите отношенията с Либия след приключването на процеса, информира АП.

Сега имаме възможност да развием нашите отношения и бих искал Либия също да работи в тази посока, заявява Калфин.

Чехия, Катар и България са внесли пари в международния фонд за лечение на заразените с със СПИН либийски деца, обяви още на  пресконференцията в Триполи либийският премиер.

Той благодари на Катар за  ролята му в уреждането на случая с медиците. По думите му Франция е обещала оборудване за болницата в Бенгази и осигуряване на обучен персонал за срок от 5 години.  С Париж е постигнато съгласие за обучение на 50 либийски лекари.

Преди това от международния фонд в Бенгази обяви, че е обезщетил семействатана заразените със СПИН либийски деца чрез заем от 460 милиона долара, получени от либийския правителствен фонд за икономическо и социално развитие.

Фондът в Бенгази обяви още, че ще върне заема в зависимост от средствата, получени от донорите - различни организации и големи компании.

Тридесет и един различни източника, включително либийски, са обещали  общо 477 милиона долара в пари и в стоки. Изплащането на сумите е на доброволна основа.
Част от обещаните пари са предназначени изрично за лечението на болните деца и за подобряването на либийската здравна система.

От външното ни министерство веднага заявиха, че България, която е една от страните-учредители на Международния фонд "Бенгази", се е ангажирала още при създаването му, че ще има свой принос за осъществяване на неговите цели.

По думите на говорителя на Външно Димитър Цанчев целите на фонда са - техническа помощ за оборудване и модернизация на болницата в Бенгази, осигуряване на условия за лечение на либийските деца и изграждане в Либия на капацитет за борба със СПИН.