Държавата да облекчи издаването на т.нар. „сини карти" за работа на чужденци у нас. Това подкрепи Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), който се събра, за да разгледа законопроект на Министерския съвет за трудовата миграция и трудовата мобилност.

Идеята на правителството е процедурата за издаване на „синя карта" за висококвалифицирана заетост на чужденци да се опрости. Причината за подобна промяна е нуждата от висококвалифицирани специалисти най-вече в IT-сектора.

„Има подкрепа за закона", обобщи вицепремиерът по социална политика Ивайло Калфин.

За информация той посочи, че към момента гражданите от трети страни, които работят със „сини карти” у нас, са 37 души. Вицепремиерът предположи, че този брой ще се увеличи рязко с облекчаване на процедурата за издаване на такива карти - разрешения за работа. И работодателите, и синдикатите харесаха идеята и посочиха, че предложението за промяна идва много навреме.

Очаквано обаче от двата синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа", повдигнаха въпроса защо българският пазар не помисли за назначаване на българи на работа, а поглежда към чужди специалисти.

Чавдар Христов от КНСБ коментира, че улесняването на правилата предвижда висококвалифицираните работници от България да не могат да бъдат наемани, а да се внасят такива от чужбина.

„Защо не се помисли върху начин висококвалифицираните кадри от страната да остават в България, така че да не се налага внасянето на специалисти от чужбина”, запита синдикалистът.

Въпреки критиките тристранният съвет подкрепи облекчаването на издаването на „сини карти" за чужденци.