Против увеличаването на платения отпуск на 25 дни се обявиха правителство, синдикати и работодатели.

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) зачеркна на днешното си заседание предложението на независимия народен представител Георги Кадиев за законодателни промени, с които годишният платен отпуск да стане 25 дни.

Припомняме, че сега годишният платен отпуск у нас е 20 дни. Депутатът Кадиев настоява за увеличаване на този отпуск, като един от основните му мотиви е стресът на работното място.

Като цяло синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа" харесаха този мотив, но не и самото предложение.

„Стресът наистина влияе върху труда, върху производителността на труда и дори върху Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната", се съгласи Чавдар Христов от КНСБ. Според него обаче самото предложение на Кадиев не е удачно и дори е несериозно просто ей така са се предлага увеличение от пет дни. Синдикалистът критикува и това, че в идеята си депутатът не е изчислил какви биха били ефектите от подобна промяна.
„Работата е – отборчето ви е добро, но вратарчето ви е слабо", заключи Христов.

От КТ "Подкрепа" също не харесаха идеята.

Стресът на работното място е факт, стрес съществува. Въпросът е дали с този механизъм може да се пребори стреса", коментира президентът на синдиката Димитър Манолов. Според него решението на проблема с отпуските е на друго място, не е в увеличаването.

Така например по-важен за КТ „Подкрепа" е фактът, че сега не се ползват отпуските. „Това е глуха мярка, тя няма да работи", заключи Манолов.

На същото мнение са и четирите национално представени работодателски организации, които заявиха, че страната ни не е зле по отношение на общите почивни дни през годината.