БСП нехае за паметника Бузлуджа 5 месеца, след като го получи. Оказва се, че след като МС реши да прехвърли собствеността на паметника на червените, столетницата не е направила нищо, за да влезе във владение на дарения й паметник и да се погрижи за него.

От Областна Управа - Стара Загора съобщиха за News.bg, че нееднократно са търсили становище от БСП искат ли си паметника и кога реално ще влязат във владение. Ясен отговор няма.

„В изпълнение на решението, Областният управител на област Стара Загора с писмо от 14. 10. 2011г., изпраща до Председателя на НС на БСП за одобрение проекта на договора за безвъзмездно прехвърляне правото на собственост. Писмото е получено на 19.10.2011г. До настоящия момент от страна на ръководството на БСП, поисканото писмено одобрение или друго становище във връзка с прехвърлянето на собствеността не е постъпвало в Областна администрация Стара Загора", пише в писмото на областната управа.

Заради неясната позиция на БСП, все още областната управа трябва да стопанисва паметника. Поради съществуваща непосредствена заплахата за живота и здравето на хората, Стара Загора е поискала от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет отпускане на безвъзмездна финансова помощ за изграждане на обезопасителни съоръжения в района около сградата на Дом-паметник връх „Бузлуджа".

От Междуведомствената комисия са отпуснати средства и през месец ноември 2011г. са изпълнени дейности по обезопасяване на сградата.

С писмо от 16.02.2012 г. до Сергей Станишев областният управител Недялко Недялков настоява в кратък срок за писмено становище от лидера на БСП желае ли партията собствеността върху Дом-паметник комплекс връх „Бузлуджа".
Както става ясно от информацията на Областна управа-Стара Загора, никой от БСП досега не ги е потърсил, за да си получи дарения паметник.

В червените редици се чували гласове, че акцията, която червените започнаха в началото на август за връщане на паметника във владение на БСП е прибързана. В-к Монитор в публикация от декември 2011 пише, че евродепутатът Кристиан Вигенин смята идеята за връщането на чинията като „глупост и ненужно харчене на пари, с които червените и без това не разполагат".

Освен това няма позиция на никой орган на БСП за връщането на паметника. Червеният депутат Димчо Михалевски е обяснил, че БСП не иска паметника в този вид, а във вида, в който й е бил отнет през 1991 г. Ако сега ни го върнат, ремонтът му ще струва десетки милиони левове, заявил бившият заместник-регионален министър. Той дори изказал мнение, че БСП може и да не одобри договора за дарение от страна на държавата и да не влезе във владение на сградата.

В никакъв случай не сме се отказали от паметника Бузлуджа, коментира пред БСП председателят на младежкото обединение в БСП Явор Гечев.
Предвиждаме кампания за набиране на средства за ремонт на паметника на пролет, обясни още той.

По думите му възстановяването на монумента няма да се случи веднага. Ще са необходими поне 5-6 години.
Подхождаме сериозно с дългосрочна стратегия, категоричен е Гечев и допълни, че паметникът изисква отговорно отношение.
На въпрос защо още БСП не са влезли във владение той отговори: "Няма драми по този въпрос, необходимо е технологично време."

Според източници на News.bg столетницата не е влязла във владение на паметника защото преди това трябва този въпрос да мине през Национален съвет.
Преди конгреса обаче едва ли този въпрос ще бъде поставен на пленум.
Най-вероятно това ще стане в началото на лятото, а дотогава грижата за паметника остава в компетенциите на областната управа Стара Загора.

Припомняме, премиерът Борисов реши да прехвърли паметника на социалистите след скандали между тогавашния областен управител на Стара Загора и социалистите, тъй като Йордан Николов забрани на червените да осветят звездата на паметника по време на традиционния събор на БСП на Бузлуджа.
Той аргументира решението си с лошото състояние на паметника и с това, че е занемарен и опасен. Тогава червените обвиниха управляващите, че не стопанисват добре паметника и си го поискаха. Премиерът намекна, че ще им го даде, след като си го искат.

По-късно председателят на Младежкото обединение в БСП Явор Гечев отправи провокация към министър-председателя: „Разчитам на мъжеството на Бойко Борисов да удържи на думата си и да ни върне паметника". Социалистите дори бяха готови да започнат кампании за събиране на средства за привеждането на паметника в подходящ вид.

Според бившия областен управител на Стара Загора Йордан Николов поне 40 милиона лева ще им трябват на червените за реставрацията на паметника, за да се поправят щетите, нанесени през годините от вандали.

Припомняме и стенограмата от заседанието на кабинета, когато бе взето решението Бузлуджа да се даде на социалистите.

Лиляна Павлова: „Уважаеми господин министър-председател, уважаеми дами и господа министри, по предложение на областния управител и постъпило искане от председателя на Българската социалистическа партия и готовност да опазват, поддържат имотите, които формират комплекса Дом - паметник връх „Бузлуджа". Министерството на регионалното развитие и благоустройството съгласува това прехвърляне и предлагаме да бъде предоставено безвъзмездно на Българската социалистическа партия".

Бойко Борисов: „Да им е честит на Българската социалистическа партия, както виждат ние сме в състояние да свършим нещо, което 22 години не са имали кураж те самите да го направят. Така че, най-добронамерено им пожелавам да го възстановят и да го направят така, че да не е в този безобразен вид, който е в момента".