Моралът не е функция на някакъв плик, а е съизмерим с паметта на депутата. Така парламентарният шеф Цецка Цачева коментира обвиненията на лидера на РЗС Яне Янев, че ежемесечно народните представители получават безотчетно сума, равняваща се на 2/3 от заплата им.

В сутрешния блок на БиТиВи Цачева обясни, че всеки депутат има нужда от средства, за да покрива разходите си по служебни пътувания, както и за благотворителност. Според нея използваните за такива цели средства не трябва да бъдат облагани с данъци.

Недопустимо е по такъв начин да се обругават народните представители и институцията на парламента, категорична бе тя и подчерта, че не е съгласна с твърдението, че въпросните пари не се отчитат никъде.

Цачева призова шефовете на парламентарни групи да покажат отчетите, с които би трябвало да разполагат: „Аз нямам правомощия да проверявам отчетите на парламентарните групи, защото НС се контролира и от Сметната палата, и от вътрешни одитори."

По повод предстоящия вот на недоверие срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, тя каза, че той няма нужда от защита по време на дебатите, защото е достатъчно силен сам да изложи тезите си.

Той е първият, който води битка със сивата икономика, с „октоподите", с банди за отвличания, категорична бе Цачева.

Относно субсидиите на партиите тя поясни, че партиите трябва да получават субсидии, за да не бъдат зависими от икономически групировки. В противен случай се стимулира сивата икономика.

Председателят на НС подчерта, че ГЕРБ ще даде 1.3 милиона лева от субсидията си за благотворителност и по-конкретно - за лечението на нуждаещи се деца.