"Желязната лейди" на парламента Цецка Цачева е в чужбина и дисциплината в родния законодателен орган се разхайти.

88 депутати се регистрираха в началото на днешния пленарен ден и поради липса на кворум стартът на работния ден се отложи с 30 минути.

От втория път депутатите се събраха. 129 дадоха началото на работния ден.

Цачева е на официално посещение в Швейцария и Лихтенщайн с водена от нея парламентарна делегация. Вчера в Швейцария бе обсъдено задълбочаване на парламентарното сътрудничество и на икономическото партньорство с председателя на Националния съвет на Швейцария Криста Марквалдер. Друга основна тема на разговора бяха възможностите за увеличаване на стокообмена и за привличане на нови швейцарски инвестиции у нас.

България е добро място за развиване на бизнес и за привличане на чуждестранни инвеститори, подчерта Цецка Цачева. Тя отбеляза, че през последните години се наблюдава активизиране на търговско-икономическите отношения между двете страни. Като пример председателят на българския парламент посочи провеждането на редица икономически форуми в сферата на нанотехнологиите, машиностроенето, електрониката, електротехниката.

По време на разговора бе дадена и висока оценка на дейността на Българо-швейцарска търговска камара в България, чиято основна цел е да насърчава бизнес контактите между двете страни. Цецка Цачева изрази категоричната готовност на българските параментаристи да работят за задълбочаване на търговско-икономическото партньорство с Швейцария.