Църковните камбани в цялата столица бият тържествено – днес столичани честват 138 години от освобождението на София.

В патриаршеския храм "Света Неделя" по повода бе отслужен молебен за героичния подвиг на всички участници, пожертвали се за един идеал - свобода на родината ни, както обяви отец Григорий в тържественото си слово.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова отправи топли пожелания към гражданите на София и по светлия повод, и за новата година. За нея трябва да почетем паметта на онези, които са се пожертвали, за да можем днес да не сме под турско робство.

Трябва да работим днес и да градим бъдещето, да сме живи и здрави да работим, пожела си и тази година Фандъкова.

Заместникът й в сферата на културата Тодор Чобанов пък припомни повече исторически детайли от днешния ден преди 138 години. Тогава е било по-студено и от днес, разкри историкът. По думите му София се е сдобила със свободата си без избиване и опожаряване, както се е случило с много други градове. Това се дължало и на светкавичната реакция на руските войски, водени от генерал Гурко, и на западните консули, които отказали да напуснат днешната столица, защото знаели, че иначе я чакат пламъци.

Пет века народът е страдал от потисническа система, която го е насилвала - свободата е била копняна, убеден е Чобанов. За него това прави днешният ден толкова важен. По стар стил София е спечелила свободата си в навечерието на Коледа, когато почва цикълът на обновлението.

Чобанов отдели внимание и на различните интерпретации на турското робство у нас, което често буди недоволство при смекчаването му с други определения. Важното е, че хората тогава не са били щастливи - "Под игото" неслучайно се казва така.

Историците много можем да спорим, но в такива моменти е важно усещането на хората тогава, смята Чобанов. Ние нямаме право да подменяме техните усещания и историческата истина такава, каквато са я виждали, отсече заместник-кметът.

Той и Фандъкова, заедно с десетки граждани, се включиха и в традиционното тържествено шествие по столичния център, което почете с цветя и поклони паметниците на ген. Гурко и на българските опълченци