АБВ готови да подкрепят два варианта на изборни промени, но хаотични поправки под натиск в Изборния кодекс са дълбоко вредни. Тази позиция изрази Румен Петков на брифинг в централата на АБВ.

Ограничаване на секциите са в нарушение на правата на сънародниците ни зад граница. Затова от АБВ искат да има до 55 секции в чужбина. Такава беше и първоначалната идея на хората на Георги Първанов.

От АБВ са склонни дори да подкрепят изобщо да няма ограничение за броя на секциите. Нямало защо патриотите да се притесняват от вота от Турция, тъй като ДПС и ДОСТ нямали кандидати. Дали не се стимулират определени формации от ГЕРБ с тези промени, попита Петков.

От АБВ не са съгласни в последния момент да се променят правилата и за квадратчето "не подкрепям никого". Всички тези изменения целели, според него, в следващия парламент да влязат само ГЕРБ, ДПС, БСП.

Румен Петков видя опит да се открадне вота на избирателите. Вариантите са два - или запазваме сегашното положение, или махаме квадратчето, настоя той.

Стремежът на ГЕРБ е да съхранят статуквото в най-циничните му измерения, притеснен е заместник-председателя на АБВ. Накъде върви страната, обезпокоен е Румен Петков.

Вървяло се към политическа нестабилност, според азбукарите. Бойко Борисов бил уплашен от резултатите на вота и затова искал предсрочни избори.

Необратимо герберите вървели по надолнището, е заключението на АБВ.