ЦИК и ОИК-София спорят задочно за мобилно приложение, разработено от ОИК - София в помощ на секционните комисии, пише "24 часа".

Целта е чрез него да се намалят грешките в протоколите и така да се улесни процесът по приемането на изборните книжа след края на гласуването. Тази вечер се очаква почти 5000 души да се съберат в зала "Арена Армеец", за да отчетат данните от вота в секциите, за които отговарят.

На сайта на ЦИК беше публикувано съобщение в деня за размисъл, че приложението на ОИК - София за проверка на протоколи на секционните комисии не е съгласувано и одобрено от ЦИК.

"Разработеното мобилно приложение публикувано на адрес glasuvai.de не е изисквано и възлагано от ЦИК и е недопустимо да се използва от членовете на СИК". Проблемът е, че става дума за две различни приложения - едното е разработено от частна компания и другото е разработено от ОИК - София.

След съобщението на ЦИК от ОИК - София обявиха, че "с оглед разпространената невярна информация, ОИК - София заявява: ОИК е разработила, приела и утвърдила приложение за проверка на протоколи на СИК, като таблицата е разработена от член на ОИК. Всякакви други приложения, публикувани на други адреси, не са одобрявани и приети от ОИК, както и публикуваното на страницата на ЦИК". 

42.85% избирателна активност отчете ЦИК към 17.30 ч.
на живо

42.85% избирателна активност отчете ЦИК към 17.30 ч.

В 21 ч. ЦИК обяви края на изборния ден