Централната избирателна комисия (ЦИК) остави без разглеждане заявленията от ДПС на Ахмед Доган и Джевдет Чакъров за излизане на Движението за права и свободи от "ДПС - Ново начало" и от крилото на Делян Пеевски за участие на партията в коалицията. Това бе решено на заседание на комисията днес с 12 гласа "за" и два - "против", съобщи БТА.

Първото заявление е подадено от Джевдет Чакъров в 17 часа на 11 септември, когато изтече и крайният срок за регистрация на партии и коалиции за парламентарните избори на 27 октомври. Контриращото заявление пък е постъпило в 19 ч.

Докладчик по преписката бе Елка Стоянова. Тя заяви, че ДПС може да се представлява от двамата представители на партията, а подадените от тях заявления си противоречат.

Тези писма са в определен тип времеви отрязък, който се ограничава от решение на ЦИК, според което подаването на писма във връзка с регистрация на партии и коалиции свършва в 17:00 часа, посочи Ерхан Чаушев. Той поиска 20-минутно прекъсване на заседанието, за да бъде изяснена ситуацията около проекта за решение на комисията. След почивката той заяви, че няма как да се оставят без разглеждане заявления в различна обстановка.

ЦИК вече се съобрази с решението на Върховния административен съд (ВАС), като регистрира за участие в изборите "ДПС- Ново начало" и отказа самостоятелно участие на ДПС във вота.

ВАС откъсна марката ДПС от Доган за изборите

ВАС откъсна марката ДПС от Доган за изборите

Върховният административен съд отхвърли жалбата на формацията срещу отказа на ЦИК