Върховният административен съд (ВАС) допусна ДПС - Ново начало до участие в изборите на 27 октомври. Съдът отмени като незаконосъобразен отказа на ЦИК да регистрира коалиция за участие във вота, съобщават от ВАС.

Върховните магистрати отбелязват, че подаденото от жалбоподателя на 02.09.2024 г. в 00,05 часа по електронен път заявление по образец (приложение № 5-НС), е подписано с електронни подписи и от двамата представляващи коалицията. Въпросното заявление обаче не е отразено в регистъра и не е разгледано от ЦИК, поради което липсват констатации дали то отговаря на изискванията на ИК и решение № 3546-НС от 27 август 2024 г. относно регистрацията на партии и коалиции в ЦИК за участие в насрочените парламентарни избори.

Съдът приема, че заявленията на двете коалиции, в образуването на всяка от които участва ПП ДПС, не са подадени едновременно. ВАС подчертава, че първо е подаде това на ДПС - Ново начало. Според правилото на чл.29, ал.6 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) исканията, подадени по електронна поща преди изтичане на даден срок, макар и извън работното време на органа, се смятат за подадени в срок.

Върховните магистрати смятат, че ЦИК е допуснала нарушение на закона, като не е регистрирала своевременно подаденото по електронен път заявление във входящия регистър на коалициите за участие в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г., не му е дала пореден номер, не го е разгледала самостоятелно, а вместо това го е приложила към по-късно подаденото заявление на хартиен носител, подписано саморъчно от представляващите коалицията, приела е, че заявлението е подадено едновременно с друго такова - за регистрация на коалиция "Демокрация, права и свободи- ДПС" и е разгледала заявлението във връзка с него.

Според ВАС указанията за отстраняване на допуснати нередности, които ЦИК е дала на коалиция "ДПС-Ново начало" са изцяло несъобразени с разпоредбите на Изборния кодекс.

Съобразно прогласените в чл.3 от Закона за политическите партии (ЗПП) принципи, политическите партии са доброволни сдружения на граждани с избирателни права, съгласно българското законодателство. Те съдействат за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите чрез избори или по други демократични начини и използват демократични средства и методи за постигане на политическите си цели.

ВАС посочва, че в този смисъл решението за начина на участие в изборите - самостоятелно или в коалиция, принадлежи единствено на самата политическа партия. Чл. 127 от ИК поставя само едно ограничение в тази връзка- партията може да се яви на избори или самостоятелно или само в една коалиция във всеки отделен вид избор. При това забраната на чл.127 би била нарушена единствено в случай, че в конкретния вид избор определена политическа партия вече е регистрирана за участие, независимо дали то е самостоятелно или в коалиция с други партии.

ВАС бързо казва ще участва ли ДПС - Ново начало на изборите

ВАС бързо казва ще участва ли ДПС - Ново начало на изборите

Върховният съд даде ход на делото по жалбите на Делян Пеевски