Върховният административен съд (ВАС) разгледа в открито съдебно заседание две дела по жалби на Коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало" (ДПС-Пеевски). ВАС даде ход на делото по жалбите на Делян Пеевски, прие така представените доказателства и в рамките на днешния ден - до 14 ч. съдът ще излезе с решение за регистрацията на ДПС - Ново начало за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври.

Жалбите са срещу подадените от крилото на Ахмед Доган документи за самостоятелно участие на ДПС на изборите на 27 октомври, а също и срещу отказа на Централната избирателна комисия (ЦИК) да регистрира за вота коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало": Пеевски възропта пред ЦИК срещу регистрацията на ДПС без него и обжалва отказа пред ВАС.

В съдебната зала коалицията на ДПС - Ново начало бе представена от адвокатите Александър Ангелов и Светлин Панов. Адвокат Панов заяви, че са ясно определени страните в това производство - ЦИК и подалия заявление за регистрация субект - в случая това е ДПС - Ново начало. Партиите извън коалицията нямат представителни права и не могат да бъдат страни както в ЦИК, така и във ВАС.

Страни са само ЦИК и коалицията, заявена за регистрация. Всякакви молби от лица, които не са страна по това производство не следва да бъдат приемани, разглеждани и обсъждани. В този смисъл отделните точки от така депозираната молба е абсолютно неоснователно, че се твърди, че коалицията не е правосубектна, обоснова се адвокатът.

Адвокат Панов заяви още, че е изрично посочено, че ДПС - Ново начало първа е заявила регистрация в ЦИК и е подала заявление за регистрация по електронен път, уточни адвокатът.

ВАС не може да разбере както иска всъщност партията ДПС

ВАС не може да разбере както иска всъщност партията ДПС

Двамата председатели с равни права извършват противоположни процесуални действия