ДПС-Ново начало вече е факт. В 00:05 на 02.09.2024 г. подадохме електронно подписано заявление за регистрация за предстоящите избори за 51-во Народно събрание.

Ние сме иновативни и модерни. Заедно сме в името на хората. Винаги ще бъдем до хората и ще работим за хората. Най-хубавото предстои!

Това се казва в прессъобщение, подписано от председателя Делян Пеевски. 

Днес предстои и официалният старт за регистрация на партиите за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Не е ясно ДПС как ще се яви на тях, като в последните дни се говори за няколко варианта, включително и явяване на две ДПС-та - едното на Делян Пеевски, а другото - на Ахмед Доган. Явно регистрацията на "ДПС - Ново начало" е заявката на Пеевски за явяване на изборите, както обяви и преди месец в разгара на първия вътрешнопартиен скандал през юли месец. 

Вчера пред Централната избирателна комисия възникна напрежение между двете групи представители - тези на ДПС на Пеевски и младежите на ДПС на Доган, заради първото място, което искат да заемат за регистрация. Припомняме, че ГЕРБ от времето на Цветан Цветанов въведе практиката на нощуване пред ЦИК, за да подадат първи документи. 

И двете групи заявиха, че ще останат цяла нощ на място. Затова и съобщението за онлайн регистрацията на ДПС бе изненада.

ЦИК допусна ДПС на Доган за участвие в местни избори

ЦИК допусна ДПС на Доган за участвие в местни избори

Такова заявление е постъпило от партия "ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ", подписано от представляващия формацията Джевдет Чакъров

Вчера, неделя, почетният председател на ДПС Ахмед Доган излезе с обръщение към останалите политически партии, участници в политическия живот, и особено към тези от 50-то Народно събрание преди предстоящите предсрочни избори и в разгара на поредната политическа криза. Изрично чрез партиите от ДПС на Ахмед Доган се обръщат и към всички български граждани. Призивът е подписан от името на ЦОБ на ДПС, но в него ясно личи стилът на Ахмед Доган, познат от ежегодните му обръщения.

От ДПС признават "нетрадиционната" ситуация, в която се намира партията в момента и формулират, че се усещат заложник на "болните амбиции на един от двамата председатели". Това са амбиции за еднолично управление на партията, заявява Ахмед Доган и определя това като "патологична страст" за превземане на бизнеси и фирми, която се е пренесла и на терена на политиката. Така Ахмед Доган признава, че се прави опит за превземане на партията му и предупреждава и другите партии, въпреки че е убеден, че ДПС ще се справи с тази опасност - "Никак не е сигурно обаче, че други партии, които са заплашени от същите рейдърски напъни от това лице, ще могат да се справят успешно."

ДПС-Доган остава в протестна готовност

ДПС-Доган остава в протестна готовност

Протестиращите заявиха, че ще останат толкова дълго, колкото е необходимо, за да постигнат целите си

Миналата седмица след събиране на Централното оперативно бюро на ДПС обявиха изключването на Делян Пеевски, Станислав Анастасов, Халил Летифов, Искра Михайлова, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Радослав Ревански и Ертен Анисова. Без последната всички са членове на централните органи на Движението, а оставка на повечето от тях бе поискана от Ахмед Доган още в началото на юли месец. Именно тогава стана явен конфликтът в ДПС след изключването на няколко знакови лица от парламентарната група на партията в 50-то Народно събрание. След това много депутати и сами напуснаха, като ПГ на ДПС от втора политическа сила в НС се сви до четвърта по големина парламентарна група.

Още преди да стане ясно решението за изключването му, Делян Пеевски оспори легитимността на самото събиране на Централното оперативно бюро. Според него не е имало кворум.

След различни позиционни атаки между двете групи - включително война за сайта на Движението, а и силово връщане на централата на партията, тази седмица стана известно и че Ахмед Доган губи собствеността си в ТЕЦ Варна, а и бе изгонен от доскорошния си съдружник Данаил Папазов от двата имота, които ползва - т.нар. летни сараи в Росенец и резиденцията в "Бояна".

ДПС - уставно изключване или уставно самоотлюспване

ДПС - уставно изключване или уставно самоотлюспване

Възможно ли е уставът на ДПС да е и най-силното оръжие и защита и на едната страна, и на другата?