Централната избирателна комисия (ЦИК) допусна ДПС да участва в частичните местни избори за кмет на кметство Габровница, община Монтана, област Монтана, и за кмет на община Омуртаг, област Търговище, които ще се проведат на 20 октомври.

Такова заявление е постъпило от партия "ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ", подписано от представляващия формацията Джевдет Чакъров, чрез Джейхан Ибрямов, става ясно от решение на ЦИК.

Заявено и допуснато е искането за наименованието на партията в бюлетината по следния начин: "Движение за права и свободи - ДПС".

Към заявлението са приложени: Удостоверение за актуално правно състояние на партията, издадено на 16.08.2024 г. от СГС и Пълномощно от 26.08.2024 г. от представляващия партията в полза на Джейхан Ибрямов. Към преписката е приложено удостоверение, издадено от Сметната палата, че партия "ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ" е представила финансови отчети за 2021, 2022 и 2023 г.

Две ДПС-та на изборите?

Две ДПС-та на изборите?

Очертават се "Демокрация, права и свободи - ДПС" на Доган и "ДПС Ново начало" на Пеевски

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез ЦИК в тридневен срок от обявяването му.

ДПС вероятно ще яви в две формации на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Такива индикации се появиха в интернет пространството, в групите на двата лагера във "Фейсбук" и в медиите.

ДПС на Ахмед Доган вероятно ще е в коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС". ДПС на Делян Пеевски пък се очертава да е във формата "ДПС Ново начало". Документите за регистрация на двете фракции се неофициални и не са потвърдени.

От 2 септември обаче започва регистрацията за участие във вота и най-важният въпрос е именно как разцепеното ДПС ще участва. Още повече, след като Ахмед Доган изключи Делян Пеевски от партията. Спорът е доколко е легитимно това решение, което Пеевски обяви за противоуставно и се закани да го обори в съда. Тезата на ДПС на Доган е, че почетният председател има това право, а отсрещният лагер се позовава на това, че решението е взето от Централното оперативно бюро без кворум.

Не може да се регистрират две абревиатури ДПС за изборите

Не може да се регистрират две абревиатури ДПС за изборите

Меродавно за държавните органи е вписаното в съдебния регистър, уточнява Петър Славов

Интересен факт е, че документи се разпространяват от двете ДПС-та кръстосано, от страна на хората на Доган - за Пеевски и фракцията около него, както и от противниковия лагер - за верните на почетния председател.

Припомняме, че във вторник стана ясно, че Централното оперативно бюро на ДПС е решило да изключи Делян Пеевски и още 7 членове от Движението.

Напрежението в ДПС стана явно по време на гласуването на проектоправителството на ГЕРБ-СДС с премиер Росен Желязков на 3 юли. Ден по-рано обаче от ПГ на ДПС беше изключен Рамадан Аталай, знаково лице за ДПС.

На 10 юли Ахмед Доган призова за оставката на Делян Пеевски и написа, че в ДПС има опит за вътрешнопартиен преврат, "за да се използва партийната власт за лични и групови интереси и най-вече да се промени политическият профил на партията". Почетният председател поиска оставките и на още петима членове на ръководството на партията - Халил Летифов, Станислав Анастасов, Хамид Хамид, Ертен Анисова и Радослав Ревански. Досега обаче оставката на вече отстранения Йордан Цонев не бе искана.

Оставки така и не бяха подадени, а междувременно парламентарната група на ДПС под ръководството на Делян Пеевски се сви значително от втора до четвърта политическа сила в 50-ото Народно събрание.

Война между двете крила в ДПС се води, както за административната сграда в София, така и за официалния сайт. Отделно на това от ДПС се оплакаха два пъти на институционален тормоз, включително внесоха сигнал в европейските органи.

Само часове преди решението за отстраняване на Пеевски от партията, самият той номинира Искра Михайлова - също вече изключена от ДПС, за еврокомисар.

Пратийната битка обаче върви и с финансово преразпределение става ясно от търговските регистри, където вече е записано, че Ахмед Доган не е собственик на ТЕЦ Варна - първото му излизане в полето на бизнеса.