Фигурата на почетния председател е добавена допълнително в устава на ДПС. Тезата, че той е едва ли не нещо като едноличен собственик и монарх и може да прави всичко, не издържа. Това заяви пред БНР адвокат Петър Славов, бивш депутат и граждански активист.

Относно процесите в ДПС той прогнозира, че битката очевидно ще се пренесе в съдебната зала. Ще има две спорещи страни - коя коя е изключила и коя е легитимната.

По негови думи меродавно за държавните органи е вписаното в съдебния регистър - там действат последните вписани промени. В момента те казват, че има двама председатели, всеки от които може самостоятелно да представлява ДПС. "Регистрацията в ЦИК в момента е най-важна за двете спорещи страни. ПГ на ДПС обаче вече еднолично се представлява от Пеевски, това е вписано в регистрите на Народното събрание", посочи Славов.

Илхан Андай: Помирение между Доган и Пеевски не може да има

Илхан Андай: Помирение между Доган и Пеевски не може да има

ДПС-Доган и ДПС-Пеевски имат план Б за изборите

Той бе категоричен, че не може да има регистрирани за изборите еднакви абревиатури с продължение, например ДПС - Доган.

Нещо подобно вероятно щяло да се наблюдава и при БСП - проблеми при регистрацията на политически партии, които не са от вчера.

Със злоупотреба на право на границата на позволеното различни фракции се домогват да овладеят съответната партия, обобщи Славов.

Ахмед Доган изключи Пеевски и група от ДПС

Ахмед Доган изключи Пеевски и група от ДПС

Осводени са и председателите на десет областни съвета на партията

Припомняме, че във вторник стана ясно, че Централното оперативно бюро на ДПС е решило да изключи Делян Пеевски и още 7 членове от Движението.

Напрежението в ДПС стана явно по време на гласуването на проектоправителството на ГЕРБ-СДС с премиер Росен Желязков на 3 юли. Ден по-рано обаче от ПГ на ДПС беше изключен Рамадан Аталай, знаково лице за ДПС.

На 10 юли Ахмед Доган призова за оставката на Делян Пеевски и написа, че в ДПС има опит за вътрешнопартиен преврат, "за да се използва партийната власт за лични и групови интереси и най-вече да се промени политическият профил на партията". Почетният председател поиска оставките и на още петима членове на ръководството на партията - Халил Летифов, Станислав Анастасов, Хамид Хамид, Ертен Анисова и Радослав Ревански. Досега обаче оставката на вече отстранения Йордан Цонев не бе искана.

Оставки така и не бяха подадени, а междувременно парламентарната група на ДПС под ръководството на Делян Пеевски се сви значително от втора до четвърта политическа сила в 50-ото Народно събрание.

Война между двете крила в ДПС се води, както за административната сграда в София, така и за официалния сайт. Отделно на това от ДПС се оплакаха два пъти на институционален тормоз, включително внесоха сигнал в европейските органи.

Само часове преди решението за отстраняване на Пеевски от партията, самият той номинира Искра Михайлова - също вече изключена от ДПС, за еврокомисар.

Пратийната битка обаче върви и с финансово преразпределение става ясно от търговските регистри, където вече е записано, че Ахмед Доган не е собственик на ТЕЦ Варна - първото му излизане в полето на бизнеса.

ДПС - уставно изключване или уставно самоотлюспване

ДПС - уставно изключване или уставно самоотлюспване

Възможно ли е уставът на ДПС да е и най-силното оръжие и защита и на едната страна, и на другата?