Държавният глава Румен Радев подписа тази сутрин двата указа за назначаване на правителството Димитър Главчев - 2 и за насрочване на избори за 27 октомври 2024 г.

Указа за назначаване на служебно правителство на Република България подпечатва състава, предложен от определения за министър-председател Димитър Главчев вчера. С предложението си Главчев извърши три смени - възловата смяна на МВР шефа Калин Стоянов с Атанас Илков, в Министерство на транспорта и в МВнР, където министър вече ще бъде Иван Кондов, след като в продължение на пет месеца Димитър Главчев съвместяваше двата поста - на премиер и на външен министър. 

Вторият указ на президента е за насрочване на предсрочните парламентарни избори за 27 октомври 2024 г. Първоначално намеренията бяха за избори на 20 октомври, но след като Радев не прие състава на кабинета на Горица Грънчарова-Кожарева с името на Калин Стоянов, стана ясно, че изборите не могат да бъдат тогава. 

Главчев за смяната в МВР - от "няма кой" до избор на професионалист

Главчев за смяната в МВР - от "няма кой" до избор на професионалист

Промените в кабинета са направени в диалог с президента

Очаква се церемония по полагане на клетва от служебното правителство, която ще се състои днес в Народното събрание. Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на нея. 

По-късно председателят на Народното събрание Рая Назарян свика извънредно заседание на парламента на 27 август 2024 г. от 11.00 часа. Разпореждането е на основание чл. 78, т.1 от Конституцията.

Румен Радев изписа вежди, не извади очи. Но дали?

Румен Радев изписа вежди, не извади очи. Но дали?

Отказът от указ може да се разглежда и като празен ход с дългосрочни последици