Атанас Илков е предложението на Димитър Главчев за нов вътрешен министър - позицията и името, които се оказаха препъни камък за Горица Грънчарова-Кожарева преди седмица. Към момента Илков е шеф на националната полиция.

Още в неделя изтече информация, шефът на националната полиция Атанас Илков. Резерви обявиха от "Продължаваме промяната".

Настоящият и номинираният за нов служебен премиер Димитър Главчев представи на президента структурата и състава на новия служебен кабинет почти без промени, като очаквано постът на външен министър ще бъде зает Иван Кондов - досегашен заместник-министър. Другата промяна ще е в Министерство на транспорта - Красимира Стоянова ще замени Георги Гвоздейков. Гвоздейков бе последният кадър на ПП-ДБ, останал в служебния кабинет на Главчев от правителството на Николай Денков. 

Останалите министри от първото правителство Главчев остават на поста си, като вицепремиер и министър на финансите ще е отново Людмила Петкова.

Президентът Румен Радев благодари на Димитър Главчев, че се е вслушал обществените очаквания. Радев не се противопостави на името Атанас Илков начело на МВР и обяви, че още утре ще подпише указа за назначаване на служебния кабинет. Очаква и утре да се състои клетвата пред парламента.

Като основна задача пред правителството Румен Радев открои провеждането на прозрачни и честни избори, както и работа за обществото - "решаване на проблемите на хората".

Държавният глава обяви датата на предсрочните избори - 27 октомври.

Кой е Атанас Илков - официалната биография

Роден е 1964 година в Пазарджик. Завършил е висшето си образование Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград и е магистър по право. Специализирал е в Международните академии по правоприлагане в Будапеща и Розуел, Ню Мексико.

Постъпва в системата на МВР през 1987 г., като кариерата му започва от Криминална полиция в Пазарджик. През месец юли 2016 г. е назначен като началник на отдел "Криминална полиция" при ОДМВР - Пловдив, година по-късно оглавява ОДМВР-Пловдив. От юли 2019 г. оглавява ОДМВР-Кърджали, а от 2020 г. ЦСПП-Казанлък. Със заповед на министъра на вътрешните работи от 02.08.2021 г. е преназначен за зам.-директор на ГДНП. От август 2022 г., кабинетът на Гълъб Донев, е ВПД директор на ГДНП. Директор е на ГДНП от октомври 2022 г.

Уточнения: 

Името на Атанас Илков всъщност стана известно след злополучната операция в Лясковец, когато полицията атакува Петко Петков - Стрелеца. В акцията загина баретата Емил Шарков. Именно Атанас Илков бе ръководител на полицейския отряд.

След трагедията Илков бе уволнен от МВР, но заведе дело, спечели го и се върна в системата. Пое поста директор на ОД на МВР в Пловдив от своя предшественик Христо Разсолков. След смъртта на арестант в Пловдив бързо бе преназначен в Кърджали

Атанас Илков застана и пред медиите след като полицай простреля 19-годишен младеж в Плевен. Лично обеща резултати, каквото до този момент няма.