Шефът на отдел "Криминална полиция" в Главна дирекция "Криминална полиция" Атанас Илков е уволнен дисциплинарно заради случая "Лясковец". Заповедта му е била връчена преди няколко дни.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров каза, че е разбрал от медиите за уволнението на Атанас Илков. Лазаров категорично отрече да е бил подвеждан от Илков и уточни, че не знае защо се е случило това уволнение.

"Но, още веднъж ще повторя, от медиите разбрах, че съм бил подведен. Не знам в какво съм подведен. Не ми е ясно с какви мотиви съм подведен.", каза Лазаров, цитиран от БНР.

Лазаров казва още, че предложението за операцията е изготвено от директора на ОДМВР Велико Търново.  Съответно както самият главен секретар, така и директорът на Националната полиция към този момент Гребенаров, така и Илков са дали свидетелски показания пред компетентните органи.

"От анализа, който правя на база на днешните публикации, излиза, че обществената опасност е господин Илков. А това в никакъв случай не е така. Струва ми се, че обществената опасност е лицето, което застреля наш колега и приятел и други трима служители", коментира още Светлозар Лазаров.

Уволнението на Атанас Илков е първото наказание за високопоставен полицейски ръководител след абсурдната операция по обезвреждането и задържането на 54-годишния Петко Савов в Лясковец от 14 март 2014 година.

При операцията загина командосът Емил Шарков, трима негови колеги бяха ранени, а престрелката се водеше на метри от училище.
До този момент само двама редови полицаи и двама ръководители на отдели във полицията на Велико Търново поеха отговорност, подавайки оставки.

По случая „Лясковец" има образувано досъдебно производство.

Според източници, на които се позовава вестник „Преса", Атанас Илков е изготвил плана за операцията в Лясковец, а е уволнен, защото бил подвел главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, че Петко Савов е опасен.
Основание за това станал профилът на Петко, изготвен психолозите от МВР. Проблемът обаче бил в това, че заключението не било заведено по съответния ред в папките и към онзи момент представлявало хвърчащ лист. Вече стана ясно обаче, че профилът на стрелеца е заведен след приключването на акцията.

Дисциплинарната проверка по случая "Лясковец" бе назначена от служебния вътрешен министър Йордан Бакалов след жалба на майката на загиналия командос Емил Шарков Ваня Рибчева, която поиска служителите, допринесли за убийството му, да бъдат открити и наказани.

Едновременно с това и майката на стрелеца Петко Савов също смята да заведе дело срещу полицията и Българската държава. Все още тече делото срещу стрелеца Петко.