Полицейският служител, който простреля 19-годишен младеж в Плевен, е действал неправомерно. Етичното поведение е много назад в тази ситуация.

Това коментира директорът ГДНП Атанас Илков по време на съвместен брифинг на прокуратура и МВР по случая.

Действия, които не са прецизирани и с които се превишават полицейските правомощия, не се и няма да се толерират, увери Илков.

По думите му полицаят е стрелял с лично оръжие, което има право да носи, но не и да използва при изпълнение на служебните си задължения.

Униформеният е отстранен от работа, но не е бил задържан. Причината - оказал пълно съдействие по образуваното досъдебно производство и нямало опасност да се укрие.

Досъдебното производство е за причинена телесна повреда на 19-годишен чрез произвеждане на изстрел от полицейски служител от структурите на ОДМВР-Плевен. Предвиденото наказание е от 2 до 10 години лишаване от свобода, ако обвинението остане в настоящия си вид. Вероятно се касае за средна телесна повреда, обясни окръжният прокурор Владимир Николов.

Веднага след получаването на сигнала около 3.35 часа на 6 юни започват процесуалните действия. Извършен е оглед на местопроизшествието, впоследствие и на автомобила на младежите. Открити са две гилзи. Взети са натривки от ръцете на полицаите. Снети са и видеозаписи от видеонаблюдение, като се очакват още.

Разпитани са всички замесени лица и свидетели с изключение на пострадалия заради здравословното му състояние. Всички младежи и полицая са тествани за алкохол и наркотици, като резултатите са били отрицателни.

Оръжието е предадено доброволно от полицейския служител. Ще бъде назначена балистична експертиза. Разследването ще обхване и най-малкия детайл, гарантират от прокуратурата и МВР.

Полицаят ще бъде привлечен като обвиняем днес, увери Владимир Николов.

Полицейската стрелба в Плевен - повече и по ред въпроси

Полицейската стрелба в Плевен - повече и по ред въпроси

Свидетелствата на приятелите на простреляния младеж

Извършва се проверка и по дисциплинарен ред, която ще бъде безпристрастна, подчерта шефът на ОДМВР-Плевен Живко Ламбов. По думите му полицаят горчиво съжалявал за действията си.

А иначе подробности около начина, по който се е развил инцидента, не бяха дадени в изобилие. Причината за това е, че има разминаване във версиите. Едната е на групата младежи- общо четирима на брой, без пострадалия. Другата е на полицаите, които оказва се, са били четирима в служебния цивилен автомобил.

По данни на МВР полицаите са извършвали оперативно-издирвателни действия, като в момента на инцидента са се прибирали към Областната дирекция.

Двата автомобила са се засекли на булевард в Плевен. По показанията на полицаите е имало легитимация, докато по показанията на младежите полицаите не са се представили. По думите на Атанас Илков ясна легитимация с карта е задължителна.

Безспорно за МВР обаче е, че автомобилът на младежите е потеглил от мястото, където са спрели двете коли. След това е възпроизведен и изстрела. Колата на младежите е била с бургаска регистрация.

Кой е подал сигнала до тел. 112 така и не стана ясно, както и кога е иззет автомобила на младежите като доказателство по досъдебното производство.

По отношение на полицейския служител - той е от 20 години в системата на МВР, с множество награди, но и няколко наказания.

Прокуратурата разследва случай на стрелба по 19-годишен от полицейски служител

Прокуратурата разследва случай на стрелба по 19-годишен от полицейски служител

Образувани са вътрешна проверка и следствено дело