Промените в кабинета са направени в диалог с президента. Това обясни премиерът Димитър Главчев пред медиите след срещата с Румен Радев и аргументира смяната на вътрешния министър Калин Стоянов.

Тръгнахме от там, че вътрешният министър трябва да е професионалист от системата, да не се политизира МВР, каза той. В силовото ведомство нямало много желаещи да заемат поста, стана ясно от коментара му.

Нямаше кой друг, посочи Главчев за избора на Атанас Илков, като обаче веднага след това обясни, че това е шега. Допълни и че се е търсен професионализмът и "по-далеч от политиката".

Не ми хрумва повече да съвместявам постове, изтъкна той по повод това, че вече няма да е и премиер, и външен министър. Много работа имало във Външно министерство, а като заместник Иван Кондов спечелил доверието му.

Решението за смяната на Гвоздейков бе обяснено със зачестилите проблеми в БДЖ - случая от тази нощ и бутането на влак от пътници преди няколко дни.

Иначе Димитър Главчев заяви, че всеки министър си е свършил добре работата. Не му се понравило политизиране на някои министерства - не трябва да има политически залитания, заяви Главчев, но отклони въпроси кои министерства визира с това.

Атанас Илков от ГДНП сменя Калин Стоянов в МВР

Атанас Илков от ГДНП сменя Калин Стоянов в МВР

Служебен кабинет ще има, изборите на 27 октомври

Малко по-късно Илков коментира накратко избирането му за вътрешен министър пред Нова телевизия: "За да съм поел тази отговорност, съм убеден, че хората, които са в главната дирекция и в областните, са достатъчно достойни и добри професионалисти. Те са колеги с доказан опит, така че можем да приемем това предизвикателство."

Кой е Атанас Илков - официалната биография

Роден е 1964 година в Пазарджик. Завършил е висшето си образование Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград и е магистър по право. Специализирал е в Международните академии по правоприлагане в Будапеща и Розуел, Ню Мексико.

Постъпва в системата на МВР през 1987 г., като кариерата му започва от Криминална полиция в Пазарджик. През месец юли 2016 г. е назначен като началник на отдел "Криминална полиция" при ОДМВР - Пловдив, година по-късно оглавява ОДМВР-Пловдив. От юли 2019 г. оглавява ОДМВР-Кърджали, а от 2020 г. ЦСПП-Казанлък. Със заповед на министъра на вътрешните работи от 02.08.2021 г. е преназначен за зам.-директор на ГДНП. От август 2022 г., кабинетът на Гълъб Донев, е ВПД директор на ГДНП. Директор е на ГДНП от октомври 2022 г.

Уточнения:

Името на Атанас Илков всъщност стана известно след злополучната операция в Лясковец, когато полицията атакува Петко Петков - Стрелеца. В акцията загина баретата Емил Шарков. Именно Атанас Илков бе ръководител на полицейския отряд.

След трагедията Илков бе уволнен от МВР, но заведе дело, спечели го и се върна в системата. Пое поста директор на ОД на МВР в Пловдив от своя предшественик Христо Разсолков. След смъртта на арестант в Пловдив бързо бе преназначен в Кърджали.

Атанас Илков застана и пред медиите след като полицай простреля 19-годишен младеж в Плевен. Лично обеща резултати, каквото до този момент няма.