Почетният председател на ДПС Ахмед Доган излезе с обръщение към останалите политически партии, участници в политическия живот, и особено към тези от 50-то Народно събрание преди предстоящите предсрочни избори и в разгара на поредната политическа криза. Изрично чрез партиите от ДПС на Ахмед Доган се обръщат и към всички български граждани. Призивът е подписан от името на ЦОБ на ДПС, но в него ясно личи стилът на Ахмед Доган, познат от ежегодните му обръщения.

От ДПС признават "нетрадиционната" ситуация, в която се намира партията в момента и формулират, че се усещат заложник на "болните амбиции на един от двамата председатели". Това са амбиции за еднолично управление на партията, заявява Ахмед Доган и определя това като "патологична страст" за превземане на бизнеси и фирми, която се е пренесла и на терена на политиката. Така Ахмед Доган признава, че се прави опит за превземане на партията му и предупреждава и другите партии, въпреки че е убеден, че ДПС ще се справи с тази опасност - "Никак не е сигурно обаче, че други партии, които са заплашени от същите рейдърски напъни от това лице, ще могат да се справят успешно."

"В тази връзка апелът ни "България без Пеевски" не е само призив в отчаян акт на самосъхранение от наша страна. Това е единственият и крайно необходим път за освобождаване на държавността в България от оковите на зависимостите и корупционните практики по високите етажи на управление."

Доган за изключването на Пеевски: Няма връщане назад

Доган за изключването на Пеевски: Няма връщане назад

Това казва почетният председател на ДПС Ахмед Доган във видеообръщение от вчерашното заседание

Признавайки и своята вина за случващото се, Ахмед Доган посочва и вината на целия целия ни политически естаблишмент, като обаче по-важното е, че диагнозата е поставена на време.

Сега обаче и моментът е драматично важен за бъдещото развитие на страната ни сложната геостратегическа действителност.

"През последните повече от 10 години всички ние лековато допуснахме ескалирането на процеси, зародили се далеч по-рано, по обсебването на основни стълбове на държавността и представляващите я институции. В тази ситуация да се остави без консолидирана твърда реакция на противопоставяне, срещу доказано користните цели на един самозабравил се човек, би било самоубийствено за всички демократични партии, допуснали това да се случи", пише Доган.

ДПС умее да признава своите грешки, така както и да намира верните решения в трудни за страната ни моменти и каквато и цена да е необходимо да бъде платена от партиите и техните лидери, са необходими решителност в действията и бягство от страха за личното и партийно благо.

"Необходимо е категорично дистанциране на българската политическа класа от Делян Пеевски. Така както смело реагираха Евроатлантическите ни партньори, чрез персонални санкции и категорични декларации срещу него и неговите действия."

Също така ДПС предупреждава, че обратно действие - да не се разграничат и да дадат отпор на Делян Пеевски -  би било поредното отстъпление от интересите на народа ни и окончателно затъване на България в блатото на посредствеността. Ще се нулира шанса за ефективно приобщаване на страната ни към модерния и цивилизован свят, в институциите на който иначе формално фигурираме.

Обръщението завършва с: "Не трябва да допуснем това! Изводите са за всички ни!"

ДПС на Доган иска партията да се регистрира първа за изборите

ДПС на Доган иска партията да се регистрира първа за изборите

Утре Джевдет Чакъров и Джейхан Ибрямов ще внесат подписите за регистрацията

Припомняме, миналата седмица след събиране на Централното оперативно бюро на ДПС обявиха изключването на Делян Пеевски, Станислав Анастасов, Халил Летифов, Искра Михайлова, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Радослав Ревански и Ертен Анисова. Без последната всички са членове на централните органи на Движението, а оставка на повечето от тях бе поискана от Ахмед Доган още в началото на юли месец. Именно тогава стана явен конфликтът в ДПС след изключването на няколко знакови лица от парламентарната група на партията в 50-то Народно събрание. След това много депутати и сами напуснаха, като ПГ на ДПС от втора политическа сила в НС се сви до четвърта по големина парламентарна група. 

Още преди да стане ясно решението за изключването му, Делян Пеевски оспори легитимността на самото събиране на Централното оперативно бюро. Според него не е имало кворум. 

След различни позиционни атаки между двете групи - включително война за сайта на Движението, а и силово връщане на централата на партията, тази седмица стана известно и че Ахмед Доган губи собствеността си в ТЕЦ Варна, а и бе изгонен от доскорошния си съдружник Данаил Папазов от двата имота, които ползва - т.нар. летни сараи в Росенец и резиденцията в "Бояна". 

Ахмед Доган иска оставката на Пеевски, Анастасов и други с "Късно е либе за китка"

Ахмед Доган иска оставката на Пеевски, Анастасов и други с "Късно е либе за китка"

Фактически в ДПС има опит за вътрешно - партиен преврат

Утре предстои и официалният старт за регистрация на партиите за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Не е ясно ДПС как ще се яви на тях, като в последните дни се говори за няколко варианта, включително и явяване на две ДПС-та - едното на Делян Пеевски, а другото - на Ахмед Доган. 

ДПС - уставно изключване или уставно самоотлюспване

ДПС - уставно изключване или уставно самоотлюспване

Възможно ли е уставът на ДПС да е и най-силното оръжие и защита и на едната страна, и на другата?