В ЦИК са получени около 20 сигнали за неработещи машини, които са получени от Районните избирателни комисии и около 38 са изпратените сигнали за проблеми с машините от гражданите. Toва обяви говорителят на ЦИК Таня Цанева на брифинг пред журналисти.

Има и три сменени машини за гласуване в Пазарджишко. Сигналите от РИК са проверени, а сигналите, изпратени от граждани, все още не са.

Цанева призова да се спазват правилата и да не се публикуват резултати от допитвания до общественото мнение. ЦИК вече има три решения, с които са установени такива нарушения на три интернет агенции.

Общо сигналите и жалбите, изпратени до ЦИК са 177. 86 са за нарушения на организацията на изборния ден. Повечето са свързани с нарушенията на изборния ден. За правата на избирателите са изпратени 44 сигнали за нарушения и още 44 писмени сигнала заради нарушаване на предизборната агитация.

За сутринта само изпратени 11 сигнали срещу машинното гласуване, като 1 сигнал е изпратен за защита на личните данни. Предстои някои от сигналите да бъдат разгледани в утрешния ден.

Избираме 45-и парламент - 39.9% избирателна активност към 17 ч. отчете ЦИК
на живо

Избираме 45-и парламент - 39.9% избирателна активност към 17 ч. отчете ЦИК

Секциите, в които ще гласуваме са 11 983, като в 9398 от тях ще можем да заявим вота си машинно

Изборният ден няма да бъде удължаван, заявиха от ЦИК. Изборният ден може да продължи евентуално до 21 ч., ако има такова желание, като същото важи за секциите извън страната.

39.9% е избирателната активност към 17 ч., като най-висока е в Смолян, а най-ниска в Разград. В РИК-Добрич също имало проблем с машинното гласуване. След проверка на РИК една част от подадените сигнали не отговаряли на реалността. ЦИК взе становище и изборният ден в РИК-Добрич да продължи с машинно гласуване.

В Смолян няма никакви проблеми с машините за гласуване, като дори се обадил председателят на РИК-Смолян да пита защо се появяват такива сигнали. До края на деня няма да бъде възстановено машинното гласуване във Велико Търново, но подадените гласове през машините ще бъдат зачетени.