"Демократична България" остава без регистрирана листа с кандидат-депутати в Стара Загора, съобщава БНР.

Това стана ясно, след като ентралната избирателна комисия потвърди решението на Районната избирателна комисия в града по казуса.

Припомняме, от РИК-Стара Загора аргументираха отказа си с факта, че от "Демократична България" са представили документи без ръчни подписи, а само със сигнатури на електронен подпис. В Изборния кодекс обаче не е посочено използването на електронен подпис.

Впоследствие от ДБ обжалваха отказа за регистрация.

"Демократична България" обжалва отказа да ги регистрират в Стара Загор

"Демократична България" обжалва отказа да ги регистрират в Стара Загор

В решението на РИК се твърди, че флаш паметта не е предоставена

На днешното заседание на ЦИК докладчикът по казуса Камелия Стоянова определи като резонни дадените от РИК указания в хода на процедурата по регистрация на листата с кандидати. Тя подчерта, че в жалбата, подадена от водача на листата на обединението Атанас Славов, не се оспорва фактът, че забележките са коригирани едва след края на срока, изтекъл в 17.00 часа на 12 октомври.

Според нея решението на РИК-Стара Загора е правилно.

По време на дискусията говорителят на ЦИК Цветозар Томов оспори мотивите, с които районната избирателна комисия е отхвърлиха регистрацията. При проведеното гласуване обаче мнозинството в Комисията подкрепи решението, с което се отказва регистрацията на кандидатската листа на "Демократична България" в старозагорски избирателен район.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

РИК в Стара Загора отказа регистрация на листата на ДБ

РИК в Стара Загора отказа регистрация на листата на ДБ

Книжата не са били подписани собственоръчно…

От своя страна от "Демократична България" заявиха, че ЦИК е готви да осакати участието им на изборите.

Те съобщават, че след отказа за регистрация на листата им в Стара Загора има предложение от член на ЦИК да бъде преразгледана регистрацията на листите на партията в още 7 МИР-а, където документите също са подадени с електронен подпис.

"Потъпквайки правото, партиите на статуквото започват открита война чрез своите представители в ЦИК и РИК срещу "Демократична България". Това е безпрецедентна атака срещу законността и модернизацията на страната, за която от години се борим", заявяват от партията.

Те са категорични, че ще търсят възстановяването на справедливостта в съда и призовават да не се допуска опорочаването на парламентарните избори.