Районната избирателна комисия в Стара Загора отказа да регистрира листата на Демократична България с кандидатите за народни представители в 27-и многомандатен избирателен район за вота на 14 ноември.

Причината е, че внесените от коалицията документи не са подписани саморъчно от съпредседателите на коалицията Атанас Атанасов и Христо Иванов, а са представени само с електронни подписи.

"Още при предаване на документите, приемащите членове на РИК установиха, че предложението за регистрация на кандидатската листа и пълномощното, с което приносителят на документите е упълномощен за това, не са подписани, а върху тях е поставена сигнатура, визуализираща електронно подписване на представените книжа." - посочват от РИК.

От комисията са дали устни указания на приносителите - Атанас Славов и Магдалена Овчарова - документите да бъдат подписани и изпратени на електронната поща на РИК до 17,00 часа днес, когато изтече крайният срок за регистрация на листите.

"Г-н Атанас Славов беше поканен да завери представените книжа, като верни с оригиналите им, но той отказа с аргумента, че заверка според него не е необходима. В 17,36 часа на електронната поща на РИК - Стара Загора постъпи имейл с подател Надежда Йорданова /niordanovas@gmail.com/ (...) Видно от публичния електронен регистър на партиите и коалициите, регистрирани за участие в изборите за народни представители на 14.11.2021 г. на ЦИК, горепосоченият имейл не е сред официално декларираните електронни адреси за кореспонденция на Коалиция ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ - ОБЕДИНЕНИЕ." - съобщават от РИК.

Съобщава се също, че в 18,02 часа, на заседание на комисията, Магдалена Овчарова е предоставила на председателя на РИК флаш-памет.

Според оценката на комисията, при представянето на документите не са били спазени изискванията на Изборния кодекс за регистрация на кандидатите за народни представители - "липсват валидно подписани предложение (Приложение №73-НС) и пълномощно на приносителите".

Въз основа на това РИК взема решение да откаже регистрация на листата на ДБ. То може да се обжалва в тридневен срок пред ЦИК.

От "Демократична България“ искат проверка на машините за гласуване

От "Демократична България“ искат проверка на машините за гласуване

Настояват и за повече тестове как протича гласуването в "2 в 1"