Един избирател има право да участва в една подписка в подкрепа на един кандидат, издигнат от определена партия и коалиция, подчерта говорителят на ЦИК Александър Александров.

Когато се установи, че един избирател е участвал в повече от една подписка, тогава неговият подпис ще бъде зачитан в подписката, която е пристигнала първа в ЦИК, уточни говорителят на ЦИК Александър Александров.
Подписките в ЦИК постъпват под номер, дата и час.

ЦИК вече е приела решение за назначаване на секционните избирателни комисии (СИК), като според първоначални данни се очаква те да са 11 500.

Окончателният състав на секционните избирателни комисии трябва да бъде готов до 24 април. Ако до тази дата СИК не бъдат определени, всички документи се изпращат в ЦИК, която назначава състава на секционните комисии.

Избирателните списъци се делят на две части, първата от които засяга всички български граждани, а втората се отнася до гражданите, които живеят или пребивават в страни членки на ЕС.

Списъците на последните трябва да бъдат готови до 19 април и да бъдат предадени на министъра на външните работи.
Той трябва да уведоми по дипломатически канали, че в дадена страна има български граждани, които предстои да упражнят правото си на глас.

Гласуването ще става с отделни бюлетини за всяка кандидатска листа, било то партия, коалиция или независим кандидат, като в определения ден в ЦИК ще бъде изтеглен жребий за номерата на бюлетините.

На тях ще бъдат изписани всички кандидати, но не повече от 18, както предвижда законът.

Всеки кандидат ще има квадратче с номерче и ако някой желае да отбележи преференция, може да отбележи не повече от една преференция в една кандидатска листа.

Първо ще се броят бюлетините за дадена партия, а след това вътре в партията ще се броят преференциите.

Ако преференциалните гласове за даден кандидат са повече от 15% от всички гласове за съответната кандидатска листа на партията, тогава преференцията ще се взима предвид при определянето на реда на кандидатите в избираемата зона.

Но ако преференциалните гласове са под 15%, те няма да се отчитат при подреждането на листата.