Служебният премиер Димитър Главчев проведе работна среща с представители на Централната избирателна комисия (ЦИК) за подготовката за изборите за европейски и национален парламент на 9 юни 2024 г. Информация за срещата беше оповестена от пресцентъра на Министерския съвет (МС). От правителството отбелязват, че целта е осигуряването на честни и прозрачни избори.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова увери, че подготовката за изборите 2 в 1 върви нормално. "Избирателната комисия вече е стартирала разяснителна кампания и за двата вида избори. В следващите дни ще наблегнем на правилното отбелязване първо в квадратчето с номера на избраната партия, коалиция или независим кандидат при гласуването с хартиени бюлетини, за да бъде намален броят на недействителните бюлетини", обясни тя.

Главчев посочи, че удостоверяването на съответствието на машините също се извършва по график и се очаква процесът да приключи до 26 май 2024 г.

Той каза още, че правителството ще продължи да поддържа непрекъснатата комуникация с ЦИК, за да бъдат решавани всички важни въпроси.

На работната среща присъстваха министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и на електронното управление Валентин Мундров, заместник-министърът на външните работи Иван Кондов и на транспорта и съобщенията Димитър Недялков, както и главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев.