ЦИК реши как ще се сгъват бюлетините. Това съобщи говорителят Александър Андреев.

Сгъването, което демонстрира е примерно. Избирателите сами ще могат да определят как да сгънат бюлетините, но трябва да са видими отрязъкът и мястото, където се слагат печатите на изборната администрация.

Сгъването е същото, както на предходни избори, обясни Андреев. По същия начин ще се сгъва бюлетината и за кметове. Там, където бюлетината ще е по-дълга, сгъването ще е по същия начин - два пъти по широчина. Андреев препоръчва, след като се сложи печатът върху бюлетината, избирателят да я сгъне още веднъж по вертикала. Така ще се запази тайната на вота.

Девет сдружения за наблюдение на изборите са регистрирани. Две международни организации ще наблюдават вота у нас на 27 октомври.

55 сигнала са подадени в ЦИК. Всеки ден постъпват сигнали в изборната администрация, както поясни Александър Андреев.

Днес са тръгнали първите камиони с бюлетини към пет области, обясни още той. По график те ще бъдат доставяни и по другите общини. Вече тече обучението на ОИК. В следващите дни започва обучението и на членовете на СИК.

анкета

Ще гласувате ли на 27 октомври?

Виж резултати

Да, винаги гласувам 62.6%

Не 22.5%

Обмислям дали има смисъл 10.2%

Да, макар и да не съм избрал 3.7%

Ако времето е лошо 1.0%

Припомняме, преди две седмици от ЦИК заявиха, че опитват различни варианти за сгъване на бюлетината, за да може да се запазва и тайната на вота. В бюлетината за кмет има квадратче "не подкрепям никого".

Кандидатите за гласа ни на местните избори на 27 октомври

Кандидатите за гласа ни на местните избори на 27 октомври

Българите с право на глас - 6 227 901 души