11 818 са избирателните секции в страната, като от тях в 9 366 секции към момента е определено, че ще има машинно гласуване. Това заяви заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева на брифинг пред журналисти.

В ЦИК все още не е обсъдено какви да бъдат новите варианти за броене и записване в изборните книжа при отчитането на хартиената бюлетина и на бюлетината от машината. Предстои днес или утре изборната администрация да вземе решение, за да изпълнят указанията на Върховния административен съд. Припомняме, че миналата седмица съдът излезе с решение.

В състезанието за вота на 2 април остават 14 партии и 7 коалиции. Двама кандидати са регистрирани в повече от два изборни района и ЦИК заличи третия район, в който е постъпила кандидатската листа. Освен това ЦИК е установила и трима кандидати, които няма да имат навършени 21 години към датата на изборите и са дадени указания те да бъдат заличени. Освен кандидатите, издигнати от партии и коалиции, са регистрирани и двама независими кандидати - Веселин Марешки от Варна и Милен Мирев от Ловеч. Общо регистрираните кандидати до момента са 5 621 души.

ЦИК изпусна срока да обжалва решение на ВАС

ЦИК изпусна срока да обжалва решение на ВАС

Хаосът около броенето на бюлетините се задълбочава

От 3 март започва предизборната кампания и ЦИК призова партиите я да водят позитивно, да спазват добрия тон и всички разпоредби на Изборния кодекс. Избирателите могат да подават заявление за гласуване по настоящ адрес до 18 март. Отново до 18 март избирателите с увреждания могат да подават заявления, за да гласуват с подвижна секционна избирателна комисия.

Седем неправителствени организации са регистрирани за участие като наблюдатели в изборите, както и една международна организация с международни наблюдатели - ОССЕ.

На старта за 49-то НС: Паритет и три партии в чакалнята

На старта за 49-то НС: Паритет и три партии в чакалнята

БСП остава донор на гласове