На прага на предизборната кампания и месец преди изборите хаосът около броенето на бюлетините се задълбочава. ЦИК няма да обжалва решението на съда за смесеното отчитане на гласовете. Това стана ясно днес, съобщи "Нова телевизия".

Миналият понеделник ЦИК прие решението гласовете от машините и от хартиените бюлетини да се отчитат общо в една графа. Съдът обаче отмени това решение, след като то беше атакувано от няколко партии.

От ЦИК се заканиха да обжалват, но на днешното си заседание не можаха да се разберат дали да го правят, или - не.

И така реално изпуснаха срока за това.

Решението на ЦИК, което доведе до оставката на Цветозар Томов като говорител на комисията, бе обжалвано от коалицията Продължаваме промяната - Демократична България и коалицията "Левицата". Те посочиха в мотивите си, че така се създават предпоставки вотът да бъде опорочен.

Жалбата на ПП и ДБ беше подписана от адвокатите Надежда Йорданова и Никола Минчев. В нея се посочва, че с решението си, което дори не е аргументирано, Комисията нарушава разпоредбите и целите на Изборния кодекс. Те очакват съдът да отмени административния акт на ЦИК и да ѝ даде указания как да спазва закона.

В жалбата се изтъкваше също, че Изборният кодекс изисква Централната избирателна комисия да публикува незабавно на сайта си резултатите от машинното гласуване и от хартиеното от секционните, районните и общинските избирателни комисии.

Според Йорданова и Минчев смисълът на изискването е да бъде осигурена прозрачност на изборния процес, а при решението на ЦИК било невъзможно да се установи колко са използваните бюлетини за машинно гласуване. Те допълваха, че понеже няма изискване за разпечатване на машинния протокол, няма как да се разбере колко човека са гласували с машина и какъв е общият резултат след това, което създавало условия за несигурност при преброяването на бюлетините и проверката им. В жалбата се отбелязваше още, че хартиените бюлетини са на номерирани в кочан и лесно може да се изчисли колко са използваните - действителни, недействителни, за образци или унищожени по специален ред. Невъзможността да се разбере броят на гласувалите с машина пък правела невъзможна и евентуална последваща проверка за законосъобразност на вота.

Цветозар Томов отказа да е говорител на ЦИК

Цветозар Томов отказа да е говорител на ЦИК

Не е съгласен вотът от машини и хартиени бюлетини да се вписва в една графа

Освен това се създавала и възможност да бъдат напечатани в пъти повече от действителните бюлетини за машинно гласуване за конкретни изборни секции, като ненужните бюлетини бъдат унищожени и така бъде манипулиран изборният резултат. "Всички тези действия не могат да бъдат установени, проверени и предотвратени без да се преброят и запишат отделно бюлетините за машинно гласуване и те да бъдат сравнени с броя, отчетен в машинния протокол", заявяват от коалицията.

Според формацията директното сумиране на резултатите от машинния и хартиения вот ограничава и възможността за констатиране и поправяне на допуснати грешки от секционните избирателни комисии при предаване на изборните книжа в районните комисии.