Коалициятана на "Продължаваме промяната" и Демократична България" евнесе в Административен съд - София град жалба срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 20 февруари, съгласно което гласовете от машинния вот ще се сумират в общия протокол с вота от хартиените бюлетини, съобщиха от формацията. Решението стана повод и за оставката на Цветозар Томов като говорител на ЦИК

Жалбата на ПП и ДБ е подписана от адвокатите Надежда Йорданова и Никола Минчев. В нея се посочва, че с решението си, което дори не е аргументирано, Комисията нарушава разпоредбите и целите на Изборния кодекс. Те очакват съдът да отмени административния акт на ЦИК и да ѝ даде указания как да спазва закона.

В жалбата се изтъква също, че Изборният кодекс изисква Централната избирателна комисия да публикува незабавно на сайта си резултатите от машинното гласуване и от хартиеното от секционните, районните и общинските избирателни комисии. Според Йорданова и Минчев смисълът на изискването е да бъде осигурена прозрачност на изборния процес, а при решението на ЦИК било невъзможно да се установи колко са използваните бюлетини за машинно гласуване. Те допълват, че понеже няма изискване за разпечатване на машинния протокол, няма как да се разбере колко човека са гласували с машина и какъв е общият резултат след това, което създавало условия за несигурност при преброяването на бюлетините и проверката им. В жалбата се отбелязва още, че хартиените бюлетини са на номерирани в кочан и лесно може да се изчисли колко са използваните - действителни, недействителни, за образци или унищожени по специален ред. Невъзможността да се разбере броят на гласувалите с машина пък правел аневъзможна и евентуална последваща проверка за законосъобразност на вота. Освен това се създавала и възможност да бъдат напечатани в пъти повече от действителните бюлетини за машинно гласуване за конкретни изборни секции, като ненужните бюлетини бъдат унищожени и така бъде манипулиран изборният резултат. "Всички тези действия не могат да бъдат установени, проверени и предотвратени без да се преброят и запишат отделно бюлетините за машинно гласуване и те да бъдат сравнени с броя, отчетен в машинния протокол", заявяват от коалицията.

Според формацията директното сумиране на резултатите от машинния и хартиения вот ограничава и възможността за констатиране и поправяне на допуснати грешки от секционните избирателни комисии при предаване на изборните книжа в районните комисии.

Гражданска платформа обжалва общото отчитане на бюлетините

Гражданска платформа обжалва общото отчитане на бюлетините

Очакват очаква жалбата срещу решението на ЦИК да бъде разгледана следващата седмица