Машините, които ще бъдат използвани на 14 ноември стоят в склад под охрана на жандармерията, зарежда се софтуерът и там влизат само проверени лица. Това заяви Стефан Манов, зам.-председател на Обществения съвет на ЦИК пред БНТ.

Трябва да се подхожда доста по-рационално към всички проблеми. Факт е, че институциите и фирмите имат проблем и не знаят как да управляват сложните процеси.

По думите му ЦИК трябвало да проиграе как стига една машина до избирателната секция. Когато се говори за гласуване с машини, то не е като с бюлетините. Тук аналогията с Костинброд не може да се прави, посочи Манов.

Броенето на контролните разписки е начин за контрол, но не се налага да бъде в 100% от случаите. Софтуерът, който е превъплътил гласовете в една бележка, по същия начин го има и във флашката, която ще бъде прочетена в РИК, обясни Манов. Преброяването на малките хартиени разписки генерира грешка.

Нали за това въведохме машините, за да не броим резултата ръчно, допълни Манов.

Въпросът с флашпаметите също трябва да бъде осветен от ЦИК. Флашпаметите вървят с комплект с машините, но трябва да има яснота как нещата се случват на практика, уточни Манов

Стефан Манов отбеляза, че както в България, така и в чужбина изборите създават рутина. На мен ми се струват пресилени опасенията, които биват излъчвани от Външно министерство със сроковете, каза още Манов.