Според българския посланик в Техеран Пламен Шюкюрлиев, цитиран от иранската осведомителна агенция, Иран има право да развива своя собствена ядрена програма за мирни цели.

Агенцията цитира думи на дипломатическия ни представител, че дипломацията е единствения начин за разрешаване на случая с ядрената програма, предаде Дарик радио.

По думите му, казани в интервю за агенцията, „Иран разполага с орда от опитни политици ветерани, които могат да решат проблема".

Като отбелязва значимостта на двустранните българо-ирански отношения, посланикът подчертава че Иран е втора страна по залежи на газ в света и България отдава все по-голямо значение на вноса на ирански газ в страната.

В отговор на разпространената информация говорителят на външно министерство Димитър Цанчев заяви, че България се придържа към позицията на международната общност, че Иран трябва да прекрати обогатяването на уран и незабавно да възобнови преговорите с Международната агенция за атомна енергия.

Според него иранската агенция е цитирала некоректно посланика ни.
В интервю пред Дарик радио Цанчев каза, че ще бъдат предприети необходимите мерки, за да се покаже, че страната ни не приема българската позиция да бъде цитирана некоректно.