Искам да му кажа на господин Борисов - Нека бъде спокоен, ДПС също никога няма да направи коалиция с ГЕРБ.

Това заяви Йордан Цонев, член на Централното оперативно бюро на ДПС, в студиото на БиТиВи по повод вчерашните изявления на премиера Бойко Борисов.
Цонев обясни, че тази позиция на движението се дължи преди всичко на позицията на избирателите им: „Нашите избиратели не харесват и не одобряват премиера."

По думите му те не са забравили нито изказванията на Бойко Борисов в Чикаго за „човешкия материал", нито факта, че той се е изправил до Волен Сидеров в парламента и е подкрепил идеята за сваляне на новините на турски език.

Доверие на избирателите на ДПС към Бойко Борисов няма, според думите на Йордан Цонев, защото те губят осигуровки, доходи и социален статус в момента.

А и в момента може да се каже, че има откровени заявки за натиск към общините, в които управлява ДПС. В момента текат над 650 проверки. Нека бъдат извършвани, ние подкрепяме борбата срещу корупцията, поведена от правителството, но тези проверки остават един „горчив привкус", допълни Цонев.

По думите му обаче след като приключат проверките вече няма да могат да бъдат отправяни обвинения както срещу ДПС, така и срещу Ахмед Доган и срещу самия него.

"Не можем да си позволим различни чувства от тези на електората ни", отговори Цонев на въпрос ако избирателите на ДПС не харесват фигурата на Бойко Борисов, то какви са чувствата в ръководството на партията.

По думите на Йордан Цонев ДПС има желанието да бъде конструктивна, ефективна и разумна опозиция, затова и някои действия на настоящото правителство ги посреща с поздравление. Като пример той посочи борбата с организираната престъпност и корупцията, където не само има воля, но и вече и успехи.

Но в икономическата политика няма как да не критикуваме", посочи Йордан Цонев. Той каза обаче, че в момента правителството се намира в една изключително тежка ситуация, от която не се вижда разумен и рационален изход. Цонев беше категоричен, че трябва да се направят сериозни съкращения в администрацията, както и да се направят реформите - в здравеопазването и в осигуряването.

„Иначе следващата година - ще се реже живо месо", предупреди депутатът от ДПС, който е и бивш шеф на комисията по бюджет и финанси.

Според него следващата година може и да не ни отмина вариант с намаляване на заплати и пенсии, ако не се съкратят разходите тази година.

За тази година опасност няма, има фискален резерв, с който може да бъде покрит дефицита, и това е правилната стъпка. Но следващата година?", завърши Йордан Цонев.