Министърът на отбраната Николай Цонев и началникът на генералния щаб на армията генерал Златан Стойков се запознаха с видеоконферентна връзка със ситуацията и състоянието на нашите задгранични контингенти.

За сега няма политическо решение за увеличаване на българското военно участие в Афганистан. Обмислят се различни варианти. В последните месеци България получава предложения за разширяване на участието си, но на този етап няма решение кой вариант ще бъде предпочетен, каза Николай Цонев.

Той припомни, че тази година България увеличи контингентаси в Кандахар с 50 души, а в Кабул с 20 души. В момента подготвяме 6 души, които да участват заедно с 6-ма американци в Афганистан във възстановяването на страната.

На този етап няма решение и за трансформация и на силите в Босна и Херцеговина, каза още Цонев.

Началникът на генералния щаб на армията Златан Стойков съобщи, че състоянието на редник Христо Бобев по последни данни е тежко, но стабилно.

Николай Цонев съобщи, че е получил уверения от комисията по отбрана на парламента, че още в първите дни след като парламента започне работа ще бъде разгледан законът за отбраната и че до края на февруари новият закон ще бъде приет на второ четене.

Николай Цонев подчерта, че новият закон предвижда нов подход към нуждите на военнослужещите с предвидения социален пакет.

Министърът на отбраната съобщи още, че ведомството има намерение да открие 4 детски градини до края на годината и уточни, че освен в София в общежитие „Средец", детска градина ще бъде открита и в Казанлък.