Като опровержение на всички приповдигнати декларации на премиера и правителството колко добре се справя със сивата икономика и престъпността независимият депутат Димитър Абаджиев посочи информацията за България, публикувана на сайта на ЦРУ от 4 декември.

Според тази информация една от най-обективните характеристики за България е, че страната към момента е основна европейска разпределителна точка на пратки с хероин за Югоизточна Азия и южноамерикански кокаин за европейския пазар, ограничен производител на различни химично елементи, пране на мръсни пари през различни финансови институции като тези пари са придобити вследствие с различни операции с наркотици, съобщи Абаджиев.

Посочената информация според лидера на „Ред, законност, справедливост" (РЗС) Яне Янев служи като ориентир за чуждите инвеститори точно когато инвестициите им са особено необходими на страната за преодоляване на кризата.

Янев съобщи, че ЦРУ подготвя специален доклад за Балканите и България, който се очаква да бъде огласен до 1 март 2009 г. По думите на Янев основата на този доклад са посочените от Абаджиев характеристики за България.

„Това е визитната картичка на България. Ако в нея трябва да има две кодификации - ЕГН и кръвна група едната е, че България е разпределителна точка за наркотици, а другата - че е центъра на финансови измами с европейски средства", коментира Янев.

А това е изключително тежка, ситуация, която няма аналог за последните 20 години, каза Янев и изтъкна, че България никога не е била с такава характеристика.

Експертите на РЗС разкритикуваха позицията на правителството по влиянието на световната финансова криза и проекта за Бюджет 2009 г.

Според тях философията на бюджета е абсолютно сбъркана, тъй като предвижда излишък в условия на криза, когато всички останали държави развързват кесиите, увеличават дефицитите и наливат средства в своите икономики и банкови системи.

Икономистът Веселин Пасев предупреди, че ако българските банки решат да прехвърлят парите си на банките-майки, може да се окажем в тотален банкрут и че опасността тук да се развие аржентинският вариант е твърде голяма. Според него правителството предприема неадекватни мерки и като пример посочи решението за увеличаване на парите за безработни, вместо предвиждане на средства за създаване на нови работни места.

Единственото разумно предложение от представител на правителството според Величка Рангелова е това на икономическия министър Петър Димитров за паралелно въвеждане на еврото като разплащателна парична единица.

Според нея трябва веднага да се дадат 13-та и 14-та заплати от фискалния резерв; много бързо да бъдат създадени няколко български банки; да се премине от месечно към седмично плащане на заплатите; да се направят смесени банки с държавно участие, които да кредитират пари от фискалния резерв; да се намали ДДС първоначално на 18%, а по-късно на 15% като лекарствата и детските храни бъдат с по-ниски ставки.

Да се помисли за специални мерки за стимулиране на износителите, а също и да се въведат нулеви данъци за малкия бизнес за две години, предлагат още експертите на РЗС.

Радостин Генов - представител на НПО съобщи, че е провел изследване, според което всички антикризисни мерки ще бъдат безсмислени без да се пресече сивия сектор и контрабандата.
Той съобщи, че според изследването му държавата губи от нелегална търговия с горива около 1 млрд. лв., а от контрабанда на цигари - по 560 млн. лв.

Необходими са, по думите на Димитър Абаджиев, не законодателни, а управленски промени и то час по-скоро, за да бъде подобрена ситуацията в България.