Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е Политик на 2009 година.

Това сочат резултатите от класация сред слушателите на Дарик радио и читателите на DarikNews.bg.

В анкетата са гласували 198 812 души. 40% от тях или 79 173 гласа посочват на първо място Цветанов.

Второто място в класацията заема министърът на финансите Симеон Дянков. За него са гласували 58 420 души или 29% от участниците.

След него, също с 29%, но с 57 477 гласа, се нарежда лидерът на РЗС Яне Янев.

Четвъртото и петото място заемат двете дами в анкетата. 3 326 души са подкрепили еврокомисаря Меглена Кунева, докато столичният кмет Йорданка Фандъкова е получила 416 гласа.

Успехът на човек, номиниран за политик на годината, е комплексен и съставен от хората, които са работили с него през определен период от време, коментира отличието
Цветан Цветанов.

Той отбеляза, че на първо място дава заслугата на структурите на политическа партия ГЕРБ.

Защото успяхме да изградим структура на партията, която ни даде възможност да станем първа политическа сила и да формираме самостоятелно управление, за да можем да изпълняваме политиката, която сме обещавали по време на избори, обясни Цветанов.

Особено важно за мен е и това, че премиерът Борисов, с когото от 2001 г. работим заедно, повярва в мен, че имам качества, с които мога да отговарям за тези постове, коментира още той.

Според слушателите на Дарик събитието за 2009 г. е икономическата криза.

Следва победите на Бойко Борисов на изборите, за които са гласували 38%. Инцидентите в Охридското езеро и местността Бакаджика край Ямбол се нареждат на трето място с 8%. Ревизиите и делата срещу бивши министри взимат 4% и заемат 4-тото място. Скандалите в ДАНС са пети с 2%.

Националната анкета "Политик и събитие на годината" се организира за 14-и път. В анкетата са включени политиците и събитията, събрали най-много точки в допитване до повече от 100 водещи регионални и национални български медии.

За Политик на 2008 година беше избран Бойко Борисов.
По регламент той няма право да бъде номиниран отново за класацията, тъй като три пъти вече е печелил приза.