За да се овладее третата вълна от Covid е необходима масова ваксинация на обществото, защото това е единственият подход, доказал се в развитите демократични страни. В това е убеден председателят на ПП "Републиканци за България" Цветан Цветанов, водач на листите в 1-ви МИР-Благоевград и 4-ти МИР-Велико Търново. Той посочи, че мерките за вируса трябва да бъдат взимани от експерти, а не да бъдат в услуга на политиците и политически конюнктурни решения.

Според Цветанов електронното управление, което трябва да се въведе, трябва да обхване много активно именно здравните власти.

Той отбеляза, че без ваксинация, без възможност за българските граждани да направят своя информиран избор за дадената ваксина, няма как да излезем от тази ситуация. Председателят на Републиканци за България припомни и статистиката, според която ако овладеем кризата с масова ваксинация, жертвите ще бъдат около 25 000, но ако оставим нещата така, както са в момента, говорим за още 25 000 жертви.

Според него липсата на изцяло организиран ваксинационен етап е провалът на правителството. "Липсата на ваксини е заради това, че България отказа да приеме първите 3 ваксини от общо шестте, които се обсъждаха и договаряха между Европейската комисия и държавите, защото от заседание на българския парламент от 1 октомври, е разписано и това е казано от министъра на здравеопазването. Той категорично заявява, че България не може да приеме 3 от ваксините, защото изискванията към тях са да се съхраняват при -70 и -80 градуса.

По думите му правителството е нямало необходимия капацитет, за да изгради база, в която да се съхраняват тези ваксини и това е недопустимо. "Точно затова се създаде този дефицит и хаос", коментира Цветан Цветанов относно забавянето на ваксинацията на българското общество и проблемът с недостига на ваксини.

"Смятам, че това е първият вакуум, който се създаде в началния етап на ваксините, защото знаете, че имаше закъснение от Pfizer и всички останали ваксини, за които имаше такива изисквания. Вие знаете как подходи правителството - нямаше абсолютно никаква готовност за това", заяви Цветанов.