В одитният доклад за КТБ от 2022 г., публикуван от Сметната палата, се съдържат доста тревожни изводи. Това заяви пред БНР бившият председател на Сметната палата Цветан Цветков.

По думите му ръководството на Фонда за гарантиране на влоговете в банките е допуснало сериозни пропуски при изпълнението на правомощията си в процедурата по банкова несъстоятелност. Той подчерта и липсата на кредитни досиета, даващи информация кой е взел кредити и в какъв размер, как са получени и обезпечени. Пропуски има и при запечатването на имотите на банката, поясни Цветков.

Според него би било хубаво този доклад да бъде разгледан в парламента и да се обмислят някои промени в Закона за банковата несъстоятелност. Цветков бе категоричен, че случилото се с КТБ не трябва да се преглъща.

Контролът, упражняван от Фонда върху дейността на синдиците по осребряване имуществото на банката, също не е ефективен. Освен това не са приложени и описи, които да удостоверяват изземването на досиета от прокуратурата, каза още Цветков.

Припомняме, че Коорперативната търговска банка (КТБ) фалира през 2014 година. Като обвиняем за случилото се бе привлечен банкерът Цветан Василев. Той обаче успя да напусне страната и от години се укрива в Сърбия. Сръбските власти отказаха да го екстрадират обратно в България.

Сметната палата подхваща фалита на КТБ

Сметната палата подхваща фалита на КТБ

Ще бъде разширен обхватът на одита на Фонда за гарантиране на влоговете