Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който подаде оставка от постовете си в парламента заради имотния скандал с фирма "Артекс", не изключи да има руска намеса в развоя на събитията.

В предаването "Панорама" по БНТ той посочи като вероятна причина за подобна атака политическите си позиции по различни теми, влизащи в противоречие с интересите на руската страна.

Цветанов напомни, подкрепата си за превъоръжаването на българските ВВС с изтребители F-16, както и позицията си по случая с отравянето на бившия агент Сергей Скрипал в Солсбъри.

Припомняме, заради казуса с т. нар. "апартаменти на властта" Цветан Цветанов подаде оставка като депутат, като председател на парламентарната група на ГЕРБ и на комисията по вътрешна сигурност.

В "Панорама" той коментира, че решението му е било лично и не чувства угризения, защото в сделката, с която е купил апартамента си от "Артекс", няма нищо незаконно.

По думите му, интригата около казуса се дължи на атака на опонентите на ГЕРБ преди евроизборите.

Той подчерта, че никога не е облагодетелствал строителната фирма докато е бил депутат в Народното събрание.

"Не се чувствам наказан, защото няма кой да ме накаже, че направих това, което съм дълбоко убеден, че трябва да сторя", заяви Цветанов.

Той е обсъдил решението със семейството си и с премиера Борисов.

Цветан Цветанов вече не е депутат

Цветан Цветанов вече не е депутат

121 народни представители гласуваха "за", 7-"против" и 3 - "въздържал се"

"Това беше разумното решение, което можеше да взема, защото с разумни решения се градят мостове. С емоционалните решения можеш да направиш само езера." - посочи Цветанов.

"Но когато има подобно компроматно поведение и преекспониране на една тема, разбира се, че два месеца преди изборите няма как да обясниш, че два месеца опозицията ще се занимава само с това." - добави политикът.

Той изтъкна, че в ГЕРБ се поема отговорност и даде за пример оставката на Димитър Главчев като председател на НС, както и оставките на министрите Нанков, Радев и Московски след катастрофата в Своге.

Цветанов обясни, че има два апартамента с два гаража в квартал "Изток", като е направил замяна с въпросния апартамент с гараж, а разликата в квадратурата е била доплатена със 100 000 лв. В препродажбата на разменените апартаменти Цветанов не вижда нарушения, тъй като всичко е в съответствие със закона. Той обясни, че след първите авансови плащания към "Артекс", Симеон Велков е споделил пред него, че си търси жилище, след което е закупил един от предишните му апартаменти.

Сигналът за сградата "Златен век" е бил изпратен до множество институции и адресати, заяви Цветанов.

Той увери също, че Турция категорично не се е намесвала при приемането или съставянето на поправките в Закона за вероизповеданията.