Сериозен дефицит в общата политика на Европейския съюз съзира председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Пред БНТ той заяви, че намеренията и заявените позиции в последните години са да се борят срещу потенциалните заплахи от тероризъм.

Цветанов коментира, че има тежка организирана престъпност и се взимали решения, които се гласували в Европейския парламент. Впоследствие не всяка една държава-членка проявявала съпричастност за изпълнение на тези ангажименти.

Цветан Цветанов е категоричен, че системите за сигурност в страните трябва да бъдат интегрирани. Той коментира, че имало една система, която не всички държави използват адекватно.

По мнението на Цветанов не всички държави изпълнявали ангажимента си по обмяна на информация и подаването информация към Европол. Там имало файлове и за наркотици, за кражба на автомобили и други престъпления, включително и за заподозрени лица за тероризъм. Цветан Цветанов обясни, че това, че държавите не изпълняват ангажимента си, давало възможност базата данни да не бъде пълна, нито да се направят адекватни анализи. Не можели и да се прихванат престъпните мобилни групи, които можели да се движат в Европейския съюз.

Липсата на информация създавала трудности, коментира Цветан Цветанов и посочи за пример извършителите на терористичните актове в Париж, който са жители на Белгия.

По думите на Цветанов тероризмът е показал, че няма граници и всяка една държава трябвало да бъде отговорна към споделянето на значима оперативна информация. От най-малката информация можело действително да се предотврати потенциална заплаха за терористичен атентат.

Във връзка с разпространеното съобщение за заплаха в района на хотел „Плиска”, Цветанов коментира, че на информация, която не излизала от институциите на България, не трябвало да се обръща сериозно внимание. Не винаги трябвало да се оповестява всеки сигнал, който е проверен.

Той призова хората да се въздържат от емоции и определи настоящата ситуация като притеснителна. Цветан Цветанов припомни, че целта на един терористичен акт е да всее психоза и страх.