Стратегията ни за национална сигурност трябва да бъде променена. Тя не е актуална. Това заяви пред БНР бившият ръководител на ДАНС Цветлин Йовчев.

Според него е нужно да бъдат планирани и проведени на тактическо и оперативно ниво поредица от мероприятия, които при евентуално развитие на негативни сценарии да могат да отговорят на рисковете, пред които би се изправила страната.

По думите му е необходимо президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

Йовчев засегна и темата за бунта на Евгений Пригожин в Русия. Той посочи, че събитията от изминали уикенд са променили вътрешнополитическа обстановка в Руската федерация. Бившият шеф на ДАНС подчерта, че все още съществуват рисковете от промяна във вътрешнополитическата среда в посока на това по-радикални кръгове да завземат властта в Кремъл и да ескалират и ситуацията в Украйна, и отношенията със страните от ЕС и САЩ.

Според Йовчев е нужно да се обърне сериозно внимание на защитата на критичната инфраструктура в България, най-вече на тази, свързана с военно-промишления комплекс. Той посочи, че една от водещите версии за взрива на склада с боеприпаси край Карнобат, е саботаж.

Йовчев изрази подкрепа за действията на правителството за засилване на подкрепата за Украйна и изказа несъгласие с тезата на президента Румен Радев, че изпращането на оръжие за Украйна е наливане на масло в огъня.

Бивш шеф на ДАНС: Кабинетът реагира вяло на кризата в Русия

Бивш шеф на ДАНС: Кабинетът реагира вяло на кризата в Русия

Трябвало е моментално свикване на Съвета по сигурността към МС