Ако отново наемем машини за гласуване, времето ще ни стигне, но ще влезем в Книгата на Гинес с това наемане на машини за гласуване. Подобна практика изобщо не е разпространена в света. Това заяви пред БНР социологът и бивш говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов.

"Извън това, ако наемем сега 9 хиляди устройства и ги върнем 2 седмици след изборите, ще похарчим един куп пари за тоя, дето клати дърветата, а на вратата вече ще чукат президентските избори, може би и нови предсрочни парламентарни, като гледам каква е обстановката. Това е идиотско решение - всеки път да наемаме машини за гласуване", каза Томов.

И предстоящите парламентарни избори вероятно ще бъдат без машинно гласуване, прогнозира Томов. 

Проф. Константинов: Машинно гласуване има там, където хората са неграмотни

Проф. Константинов: Машинно гласуване има там, където хората са неграмотни

По думите му опцията за хартиено гласуване трябва да се запази

Много тежък проблем е стоварен върху ЦИК с решението за машините за гласуване, смята Томов. Причината е, че в продължение на близо година изпълнителната власт създаваше впечатление, че тя ще поеме основната отговорност с доставката на устройства за машинно гласуване.

"При положение, че машини за гласуване се произвеждат едва след като се сключи договор с компанията производител. ЦИК трябва да обяви открита процедура, трябва да се явят кандидати за нея, има законни срокове, в които да се разгърне тази открита процедура", каза Томов.

След това се избира изпълнител и едва след като избере изпълнителя, ще се появи този срок от 30 календарни дни, необходим за оценка на съответствието на техническите спецификации с това, което е доставено, поясни социологът. Според него няма да стигне времето дори до редовните избори.

Социологът смята, че от трите възможни решения - да се гласува само с хартиени бюлетини, да се гласува само с машини и сегашния хибриден вариант, този е категорично най-лошият. Манипулация и фалшификация са възможни и при трите варианта, категоричен е той.

При смесения вариант трима от четирима души ще гласуват с хартия, или в големите градове - двама от трима, смята социологът.

Разписките от електронното гласуване не са защитени, много по-лесно могат да бъдат имитирани и са по-несигурни като документ за начина, по който е гласувал избирателят, отколкото бюлетината, която той е попълнил собственоръчно и е пуснал, поясни Томов.

Законът задължава СИК при несъответствие между броя на хартиените разписки и отчетения от машината брой гласуващи, да отчетат вота по броя на хартиените разписки, уточни още Цветозар Томов.

"Тоест ще трябва те отново да ги броят, по същия начин, по който броят бюлетините, и да нанесат този резултат, който преброят, и който ще бъде обременен със същите технически грешки, с които е обременено другото броене. По закон това е действителният резултат, а не този, който машината отчита. И възниква въпросът защо изобщо ни трябва тази машина, за да го направим това", каза Томов.

"Можете да прибавите разписки към наличните в кутията или да извадите и тогава ще има разминаване на двете бройки", допълни Томов, според когото човешката намеса може да се окаже ключова за несъответствието.

"Най-вероятно машинният вот ще се брои ръчно, колкото и парадоксално да е това", допълни бившият говорител на ЦИК.

Припомняме, на 17 септември 2020 г. бяха приети промените в Изборния кодекс. Президентът Румен Радев заяви, че ще наложи вето.