Решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за пренареждане на листата на ДПС след отказ на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да станат евродепутати се различава от правилата. Това обяви социологът и бивш член на ЦИК Цветозар Томов пред bTV.

Припомняме, според него Карадайъ и Пеевски трябва да се откажат от своето място не пред ЦИК, а пред Европарламента и тогава на тяхно място да бъдат избрани следващите в листата.

Пеевски се отказа да бъде евродепутат
Обновена

Пеевски се отказа да бъде евродепутат

Карадайъ съобщи новината

Томов припомни подобен казус от преди 5 години, когато Пеевски също се отказа от европарламента. Тогава ЦИК първоначално е отказала той да бъде освободен, а после решението е било прегласувано.

"ЦИК не може да пренарежда листите. Тя трябва да регистрира вота на избирателите, такъв какъвто е", заяви Томов.

Според него, ако един избран евродепутат иска да се откаже, първо трябва да бъде обявен за избран и след това да се откаже пред Европейския парламент.

Мустафа Карадайъ отстъпи на втория депутатското място в ЕП

Мустафа Карадайъ отстъпи на втория депутатското място в ЕП

Според него гурбетът е довел до ниската избирателна активност

За казуса с еврокомисария ни Мария Габриел, която водеше листата на ГЕРБ за европарламента и после реши да се откаже от депутатското място в ЕП, Томов е категоричен, че трябва да се мине през решение на Европапарламента.

Мария Габриел остава еврокомисар

Мария Габриел остава еврокомисар

Борисов одобрил решението й

Томов отново обясни как е станало избирането на Радан Кънев от "Демократична България" за евродепутат, опонирайки на социолога Михаил Мирчев.

"В закона изрично е записано, че гласовете "Не подкрепям никого" се изключват от действителните гласове. Михаил Мирчев включва тези гласове, иначе няма как да бъдат постигнати тези проценти от 5.87%. ЦИК е длъжна да махне тези 60 000 гласа, защото така е разписано в закона", допълни Цветозар Томов.

Радан Кънев не събрал гласове за евродепутат, смята социологът Михаил Мирчев

Радан Кънев не събрал гласове за евродепутат, смята социологът Михаил Мирчев

Цветозар Томов оспори тезата му и го обвини в некомпетентност