Туристи от далечни пазари като Индия и Китай все по-често избират България като дестинация, съобщи в Русе министърът на туризма Николина Ангелкова след откриването на 14-ото туристическо изложение "Уикенд туризъм".

Страната ни работи активно за привличането им - например китайските туристи с издадени шенгенски визи могат да идват у нас, без да е необходимо да им се издават български визи.

България устойчиво привлича все повече туристи през последните години. През 2017 г. у нас са пристигнали близо 8.9 млн. чужди туристи, което е над 7% ръст спрямо рекордната дотогава 2016 г.

Министър Ангелкова подчерта, че има отлично сътрудничество между Министерството на туризма и МВнР за ускореното издаване на туристически визи. Обмислят се възможностите за изнесени визови центрове в Китай и други държави по подобие на успешната практика с Руската федерация, като първо ще се направят съответните анализи.

Ангелкова преговаря за директна авиолиния София-Пекин

Ангелкова преговаря за директна авиолиния София-Пекин

Караянчева и Ангелкова създават условия за подобряване качеството на туристическия продукт

Това партньорство между министерствата ще насърчи планираните съвместни балкански маршрути и туристически пакети с Гърция, Румъния, Турция, Сърбия. Същевременно България, Кипър, Хърватска и Румъния признават взаимно издадените двукратни и многократни входни визи за влизане на територията на съответните държави.

Двете министерства обмислят и законови възможности да се издава разрешение за пребиваване над 90 дни на чуждестранни граждани от трети страни, наети в туризма като сезонни работници без наличие на виза за дългосрочно пребиваване. Това ще удължи активните сезони, ще улесни работодателите и е един от начините да се преодолее кратковременно недостигът на кадри в сектора. Очаква се през това лято да бъдат наети такива служители от Украйна, Беларус, Молдова, като интерес има и от граждани на Филипините, Тайланд, Индонезия. Сезонни работници от трети страни се търсят вече не само за летните ни курорти, но и за зимния сезон, подчерта Николина Ангелкова.

Министърът изтъкна значението на диалога с големите туроператори като ТУИ, "Томас Кук" и др. за привличане на повече туристи не само към черноморските ни курорти, но и към градове като Русе и Велико Търново, които имат много богата история и култура.