"Разработваме кризисна рекламна лятна стратегия, насочена към вътрешния туризъм и към съседните пазари". Това обяви туристическият министър Николина Ангелкова пред Нова телевизия по повод мерките, посветени за спасяване на летния туризъм.

Според нея всичко зависи от авиокомпаниите кога ще започнат да възстановяват полетите си и от кои дестинации. На масата са всякакви възможности, обсъждат се туристически ваучери, безплатни чадъри и шезлонги, обясни тя.

По думите й 2020 г. се очертавала да бъде една от най-добрите за българския туризъм, но никой не предвиждал какво може да се случи. Това, което се предвижда за летния туристически сезон като един реалистично оптимистичен сценарий е, ако започне юли-август, бихме могли да имаме един късен летен сезон. 

КРИБ настоява за помощ на всички фирми със спад на нетни приходи над 25%

КРИБ настоява за помощ на всички фирми със спад на нетни приходи над 25%

Според Иванов работещото съотношение е някъде по средата

Разработва се различни възможности, които да насочат интереса на хората към българското Черноморие. Ангелкова обобщи, че за периода от декември до февруари месец имаме над 1 338 000 чуждестранни туристи, което представлява 9.5% ръст.

Агелкова предупреди за последствия в туризма заради коронавируса. Ако ситуацията с коронавируса продължи повече от 2-3 месеца, със сигурност ще имаме последствия за туроператори и туристически агенции, каза Ангелкова.

Сектор "Туризъм" е един от първите, които са пряко засегнати от ситуацията с коронавируса. В момента туризмът на практика не функционира не само в България, а в целия свят, по думите на Ангелкова.

Туризмът е просто спрял, няма авиокомпании, които да функционират в пълен обем или тези, които работят, са изключително малко.

Туризмът няма как да функционира, защото здравето е на първо място, трябва да се овладее пандемията и да се върнем към нормалния начин на живот, обясни тя.

"Всичко в сектора е спряло. Единствено работят хотелите, но те работят в много ограничен капацитет, при стриктно спазване на санитарните изисквания и обслужване тип кетъринг, когато говорим за храна", отбеляза туристическият министър.

Очаква се потвърждение на Европейската комисия за безвъзмездна помощ. Това, което се предлага, е възможност за тип ваучери до 25 000 евро, които да подпомогнат малките и средни предприятия в сектора. Предприятията ще имат възможността и за кредитиране в облекчени условия.

"Навсякъде се получава верига от искания - от страна на туроператорите към доставчицитe. Няма как на 100% всички страни да бъдат удовлетворени в тази ситуация, защото за съжаление има огромна липса на ликвидност", изтъкна Николина Ангелкова.

Тя препоръчва да се даде възможност до 13 май туроператорите да не възстановяват сумите към потребителите, защото срокът от 14 дни спира да тече в рамките на извънредното положение.

Ангелкова призова потребителите да приемат възможността за ваучер за срок до 24 месеца и когато ситуацията премине, пътуването да бъде реализирано.

"Ние се вкарваме в един много омагьосан кръг", предупреди туристическият министър и посочи, че в ресорното министерство тя получава всеки ден писма от над 200 потребители и отделно от 20 до 70 от туроператорите.

Туроператорите заедно с турагентите в България, са точно 3 420 към петъчна дата, които са регистрирани в Националния туристически регистър.