За Конфередерацита на индустриалния капитал в България (КРИБ) съотношението 60/40 е неработещо, защото работодателят трябва да плати 80%, а държавата - 20%.

Позицията на КРИБ изрази за сутрешния блок на Нова телевизия изпълнителният директор на работодателската организация Евгений Иванов.

Даниела Бобева: Държавата няма да спаси икономиката

Даниела Бобева: Държавата няма да спаси икономиката

Икономиката ще се спаси от силите на работодателите и хората, категорична тя

Припомняме, след обявеното на 13 март решение за извънредно положение и решението на правителството да бъдат отворени предимно аптеките, хранителните магазини, банките и то при строги санитарни мерки без да има струпване на хора, много бизнеси трябваше временно да спрат. Като компенсация бе решено правителството да изплати 60% от заплатите в някои браншове, за да може работодателите на запазят работните места. 

Консенсус за компенсиране на фирмите, но синдикати и работодатели - с резерви

Консенсус за компенсиране на фирмите, но синдикати и работодатели - с резерви

Заради кризата с новия коронавирус

Евгений Иванов посочи, че грешно е разбирането, че КРИБ е представител на едрия бизнес. Абсолютно всички фирми, които покажат спад на нетните си приходи от продажби над 25%, ще могат да получават средства по тази мярка, включително и медиите. Това било предложението на КРИБ.

Според Иванов работещото съотношение е някъде по средата, защото по дефиниция КРИБ представлява големите компании. За големите компании съотношението 60/40 е приемливо, работодателите могат да отделят от своя ресурс за плащане на заплатите. Малките и средните предприятия обаче не могат да си го позволят.

Туризмът изпаднал в един омагьосан кръг

Туризмът изпаднал в един омагьосан кръг

Подготвят кризисна рекламна лятна стратегия за туризма

"В закона има една недомислица, която засяга и медиите. Опитвайки се да помогнем да бизнеса да не плаща лихви на държавата и на банките беше приет текст, който позволява на всеки да не плаща на всеки. Тука се получава едно царство на длъжника, което без да доказва каквото и да било, спира да плаща, не дължи никакви наказателни лихви и не може по никакъв начин да бъде принуден да плаща. Получава се онази пиеса, която гледахме по времето на соца - "Няма да платим, няма да платим". На практика сега е в момента във всеки един български град", каза в заключение Евгений Иванов.

Иванов обясни, че проектопостановлението е разгледано в петък, в неприемлив и с тесен обхват. Много от предложенията за включване на индустрията са приети, като едно от предложението на КРИБ било за включване на медиите, защото след медиците и репортерите са вторите, които са на първа линия. Това обаче не било прието, но най-важното, което все още не е прието, е съотношението 60/40

Държавата да поръча работа на фирмите, не да дава пари, смята Иван Нейков

Държавата да поръча работа на фирмите, не да дава пари, смята Иван Нейков

Браншовите организации да предложат мерки за работа, не за помощ, иска бившият министър

КРИБ има план Б, ако не бъдат приети първите мерки, но искането им е съотношението 60/40 да бъде преразгледано. За това подкрепата им не е толкова частична и пълна.