"Като обхват и срокове мерките на правителството са слаби, за да имат ефект върху икономиката като цяло. Не означава, че не трябва да се правят, напротив, добре е, че се обсъждат с работодатели и със синдикати. Това заяви пред БНР икономистът проф. Даниела Бобева.

Тя е категорична, че ударът ще бъде поет от бизнеса, държавата няма да спаси икономиката. Икономиката ще се спаси от силите на работодателите и хората, които работят, смята Бобева. 

КРИБ настоява за помощ на всички фирми със спад на нетни приходи над 25%

КРИБ настоява за помощ на всички фирми със спад на нетни приходи над 25%

Според Иванов работещото съотношение е някъде по средата

"Малкият бизнес трябва да се приоритизира. Той ще пострада най-силно", категорична е Даниела Бобева.

Тя прогнозира, че вносът и износът ще се намалят, ще имаме повече българска икономика. Българският бизнес и българските работещи ще ни извадят от кризата.

Според Бобева Европейският съюз е трябвало да има координиран отговор за справяне с кризата. "ЕЦБ тръгна да спасява само страните от еврозоната". Мерките у нас трябва да бъдат с облекчени процедури и навременни. Важна е и прозрачността, която ще гарантира ефективността, смята тя. 

МВФ обяви началото на рецесия на световната икономика

МВФ обяви началото на рецесия на световната икономика

Тя била по-тежка от тази през 2009 г.

"БНБ излезе доста рано и навреме с добър пакет от мерки... Има голяма роля кои институции са по-бързи и кои имат по-голям капацитет, за да реагират на ситуацията", каза Бобева.

Икономиките не умират, важно е как в такива ситуации ще реагират стопанските субекти, категорична е бившият вицепремиер в кабинета "Орешарски" и бивш министър на търговията в служебния кабинет "Софиянски". 

Държавата да поръча работа на фирмите, не да дава пари, смята Иван Нейков

Държавата да поръча работа на фирмите, не да дава пари, смята Иван Нейков

Браншовите организации да предложат мерки за работа, не за помощ, иска бившият министър

"Имаме опит с кризите... Последната беше през 2009 година, когато растежът ни намаля с 5%. И при лош вариант на кризата сега не можем да очакваме спадове с повече от 5% за тримесечие. За второто тримесечие на тази година е възможен спад до 5-6%, но външните шокове ще изиграят голяма роля". 

За проф. Даниела Бобева най-доброто решение в такива ситуации е бързото адаптиране на фонда за безработица за подпомагане на хората, останали без работа, но "при нас е трудно, защото фондът ни е на дефицит".