Асоциация на българските туроператори и туристическите агенти изразява несъгласие с намерението на Министерство на туризма за промяна на националната нормативна уредба за осъществяване на туроператорска дейност заради фалита на голямата фирма Томас Кук.

Намерението на ведомството е обявено по време на извънредно заседание на Националния съвет по туризъм. Лансираната промяна предвижда да се вдигне прагът за застраховка на туроператорите, като най-ниският е 25 000 лв.

Според Асоциацията сегашната застраховка "Отговорност на туроператора" отразява коректно застрахователния риск и осигурява добра защитеност.

Обсъждат повишаване на минималната застраховка за туроператори

Обсъждат повишаване на минималната застраховка за туроператори

Министър Ангелкова отчете трудна 2019 година

Даниела Стоева, председател на Управителния съвет на Асоциацията на туроператорите обясни, че предложената промяна в застраховките не хармонира с европейските практики и България ще стане неконкурентна спрямо европейското туристическо предлагане.

Вторият мотив против е, че ще се увеличи финансовата тежест за българските туроператори и ще доведе до поскъпване на туристическата услуга.

Промяната ще се отрази и върху входящия туризъм и ще създаде неравнопоставеност между туристите с пакетни пътувания и тези, които ползват единични туристически услуги. 

Заличават 18 туроператора заради липса на застраховка

Заличават 18 туроператора заради липса на застраховка

Имената им в Националния туристически регистър ще бъдат оцветени в червено