„Ред, законност и справедливост" ще внесат искане до Висшия съдебен съвет за отстраняване на председателя на СГС Светлин Михайлов.

Причината е, че той е регистрирал Мустафа Хаджи (на снимката) като главен мюфтия, въпреки че са му ясни неговите противозаконни действия.

Според РЗС Михайлов е наясно за длъжностни престъпления, извършени от Мустафа Хаджи и негови подчинени мюфтии.

Освен това от РЗС обясниха още, че служителят от посолството на Турция у нас Мазхар Белгин участва в ръководството на главното ни мюфтийство.

У нас той е от две години, но в момента има кабинет в централата на главното мюфтийство, член е и на религиозния съвет по фетва.

От РЗС са категорични, че това е пряка намеса на чужда държава в законно регистрирано в България вероизповедание.

От партията са категорични, че цялата дейност на главното мюфтийство, начело с Мустафа Хаджи, пропагандира турския национализъм.
От РЗС изтъкват, че Хаджи е завършил двугодишната школа на забранената организация „Мюсюлмански братя" в Йордания.

От РЗС са категорични, че за работата на Белгин и Хаджи се знае в ДПС. Според РЗС доказателство за това е фактът, че 140 кметове от ДПС са вписани официално като имами, председатели, секретари на джамийски настоятелства.

Това става на последната национална мюсюлманска конференция от април миналата година. Точно кметовете имами са избрали настоящето ръководство на главното мюфтийство.

Според Яне Янев този случай е доказателство на срастване на политическата власт с религиозната. От РЗС са категорични, че именно главния мюфтият е започнал да назначава кметове на висши религиозни длъжности.

Според РЗС председателят на СГС Светлин Михайлов е легитимирал незаконно проведените мюсюлмански конференции и незаконно избрания Висш мюсюлмани съвет и главен мюфтия.

На националната мюсюлманска конференция от 19 април 2008 са фалшифицирани 600 подписа на делегати.

Тя е проведена и въз основа на фалшифицирания устав на мюсюлманското изповедание от 1996 г., за което се водят три дознания в Софийска районна прокуратура.

РЗС е категорично против Догановия етнополитически  модел , каза Яне Янев и допълни че този модел е вреден за българските мюсюлмани.

Ние ще отправим специално писмо до ЕК за това,че Турската държава пряко се меси върху политически процес в България.

"Ще искаме от партньорските организации проверка дали въпросният Белгин е свързан с турските тайни служби", категоричен е лидерът на РЗС.
„Ако това е така, то това ще означава, че България е разграден двор", смята още Янев.

България не е редно да бъде един турски анклав, а европейска държава, смята още той. Документите с които РЗС разполага по случая ще бъдат внесени и във Върховна касационна прокуратура.

Тази нощ Яне Янев заминава за Израел, където ще се срещне с, по думите му, най-влиятелните в света международни организации за противодействие на престъпността, с шефа на израелската служба за борба срещу прането на пари и двама израелски генерали.

До края на месеца Янев ще се срещне и с швейцарски магистрати, както и с главния прокурор на Швейцария.