Българският посланик в Анкара Красимир Тулечки е в списъка на дипломатите, сътрудничили на политическата полиция на стария режим ДС в периода на Студената война, пишат турски медии.

Вестник „Хюриет" посочва, че в изнесения от комисията в България, която проучва връзките с ДС, списък от 462 дипломати 191 имат агентурно минало. Сред тях са 33 действащи посланици и 4 консули. В тази група е и Красимир Тулечки, заел поста през август 2009-та година, след като предишният посланик в Турция Бранимир Младенов бе принуден да подаде оставка заради изборни нарушения.

Вестникът цитира изявлението на премиера Бойко Борисов, който даде сигнал, че ще изтегли дипломатите, които са свързани с ДС. Той посочи, че лица, свързани с тоталитарния режим, не могат да представляват дипломацията на страната по света.

Външният министър Николай Младенов каза, че за да се възпрепятства назначаването на подобни хора, ще подготвят специален законопроект.

Изданието цитира лидера на Синята коалиция Мартин Димитров, който заявява, че тайните служби продължават да дърпат конците на държавата и в 13 от 26 страни в ЕС посланиците са свързани с ДС.

Бившият шеф в българското разузнаване генерал Тодор Бояджиев каза, че дори в Уикилийкс не е изнесено нито едно име, а в България изваждането на тези имена на бял свят ще изложи на риск дипломатите и семействата им.

Бояджиев определи Красимир Тулечки като един превъзходен дипломат, който е бил на дипломатическа служба в Афганистан в един от най-напрегнатите периоди, а след това е бил в Косово в разгара на най-тежките сблъсъци там. Той посочи, че и родителите му са били едни от най-добрите служители на външно министерство.